Reformationen, folkekirken og fremtiden
Benedikte Kiær

"Folkekirken skal stikke næsen mere frem"

SERIE: På vej gennem 2017 har vi bedt forskellige stemmer fra stiftets sogne om at færdiggøre tre sætninger om reformationen, folkekirken og fremtiden.

Benedikte Kiær

Benedikte Kiær kommer oftest i Helsingør Domkirke, men har bopæl i Sankt Mariæ Sogn (Foto: Kåre Gade)

Af Benedikte Kiær, borgmester, Helsingør Kommune

Det vigtigste, reformationsåret har mindet os om, er, at reformationen er en af de vigtigste grundsten for det Danmark, vi kender i dag. De spor, der blev lagt for 500 år siden, gennemsyrer vores samfund – ofte uden, at vi bemærker det i det daglige. Det danske demokrati og vores lighedsidealer er blot nogle af de områder, som ikke ville have været det samme uden en reformation.

Hvis jeg skulle ændre noget ved folkekirken, ville jeg ønske mig, at man turde åbne sig lidt mere op og stikke næsen frem. Det synes jeg faktisk, at vi er gode til her i Helsingør, hvor kirken blander sig i debatten, er med til at arrangere mærkedage sammen med kommunen og deltager aktivt i den almene dannelse gennem eksempelvis skoletjenesten. Det skaber enorm værdi lokalt, og det kunne jeg ønske, at man tog ved lære af andre steder. Folkekirken er faktisk mere fantastisk, end den nogen gange selv er klar over.

Om 50 år er folkekirken fortsat en aktiv og vigtig del af samfundet. Kirken vil naturligvis bygge på de traditioner og værdier, der er udviklet gennem flere hundrede år, men vil samtidig have formået at tilpasse sig til det samfund, der eksisterer om 50 år – og gerne åbne endnu mere op for interaktion med lokalsamfundet. I dag kæmper rigtigt mange – unge som ældre – med ensomhed, og den udfordring vil vi også have om 50 år, måske endda i endnu højere grad. Her mener jeg, at folkekirken har rigtig meget at byde på og skal endnu mere på banen.