Nyt om navne
Nyheder

Ea Hvitnov har ’stå-ved-kraft’ 

NYT OM NAVNE: Kirkens opgave er at finde de sammenhænge, hvor der især er brug for at hjælpe håb og livsmod frem, mener den nye sognepræst i Mørdrup.

Ea Hvitnov

Ea Hvitnov i haven på Samsø, som hun nu forlader for at blive sognepræst i Helsingør Stift. (Privatfoto)

Fra 1. juli er Ea Hitnov sognepræst i Mørdrup Kirke. Hun er 44 år og de sidste 12 år har hun været været sognepræst på Samsø. Før det var hun natkirkepræst for unge i Trinitatis Kirke.

Hvad kan du bedst lide ved at være præst?
Mødet og samtalen med mennesker i vidt forskellige livssituationer og med vidt forskellige baggrunde.

Hvad er efter din mening kirkens opgave i lokalsamfundet?
At være kirke er for mig at hjælpe håbet og livsmodet frem, uanset om det er ved forkyndelsen i kirkerummet, eller om det er i sammenhænge, hvor det ikke kan eller skal ske med eksplicit kristendomsforkyndelse. Så kirkens opgave er at finde de sammenhænge i lokalsamfundet, hvor der er brug for denne hjælp.

Hvad er din yndlingssalme?
Jeg har ikke en fast yndlingssalme. Der er så mange smukke, og der findes salmer, der spejler stort set enhver følelse, livssituation og årstid. I badet og på cyklen synger jeg lige for tiden Janne Marks smukke Verden er en salme. Jeg holder meget af salmens omkvæd ”Verden er en salme, en klang. Verden er Guds stemme og sang”.

Hvad gør dig glad?
Meningsfulde relationer og en grøftekant fuld af vilde blomster.

Har du en leveregel?
For en hel del år siden deltog jeg i et kursus, hvor man skulle fortælle sin livshistorie til en af de andre deltagere. Efterfølgende skulle den, der havde hørt historien, nævne to egenskaber, der kendertegnede fortælleren. En af de egenskaber ved mig, der blev nævnt, var stå-ved-kraft. Selvom det begreb egentligt slet ikke findes, er jeg alligevel blevet glad for det. For mig betyder stå-ved-kraft at være tro mod de værdier, jeg ønsker, skal være grundlæggende for mit liv, og det prøver jeg at efterleve.

Har du en hemmelig last?
Pointen med en hemmelig last er vel netop, at den er hemmelig. Og jeg vil nødigt miste pointen med min ;-)

Hvilken bog ligger på dit natbord?
Jeg har lige læst Stine Pilgaards finurlige og dybsindige bog Min mor siger. Undervejs fik jeg både tårer i øjnene og lo højt for mig selv. Hendes beskrivelser af mennesker og deres relationer er på en og samme tid så enkle og rammende. Ren læsefryd!

 


bogforside af Stine Pilgaard, Min mor siger

Bogen på natbordet

Lige nu er det Stine Pilgaard der ligger på Ea Hvitnovs natbord med forløberen for 'Meter i sekundet'.

"Den handler om en ung kvinde, der bliver forladt af sin kæreste, og derfor flytter hjem til sin far," fortæller Ea. "Men mest af alt handler den om, hvor skævt vi mennesker kan gå af hinanden, selv når vi elsker hinanden højt. Og om at vi gudskelov også kan finde ind til hinanden og blive båret oppe af et andet menneske, der hvor vi næsten ikke kan gå selv."