Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Så er bispevalget i gang

I dag kl. 10 blev bispevalget ringet i gang af valgbestyrelsen. 65 vælgere har allerede afgivet deres stemme.

Formand for valgbestyrelsen Birthe Larsen ringer valget i gang. Foto: Sarah Auken

Af Malene Bjerre

I dag klokken 10 markerede formand for valgbestyrelsen Birthe Larsen, at valget til biskop over Helsingør Stift er åbnet. Nu kan alle præster og menighedsrådsmedlemmer i stiftet gå ind på deres e-boks og finde adgangen til valgsystemet. Og det er der allerede 65 personer, der har benyttet sig af. På stiftets hjemmeside vil vi løbende følge stemmeprocenten. 

Valgsystemet vil være åbent frem til 13. oktober kl. 12. Og skulle nogen have afgivet deres stemme og senere fortrudt, kan man overskrive sin stemme, så mange gange man vil.

Det elektroniske valg håndteres af virksomheden Assembly Voting, der også stod for det eneste andet bispevalg, der er foregået elektronisk, nemlig det på Lolland-Falster i 2017. Hvis du mener, du er stemmeberettiget og ikke har modtaget et link i din e-boks, skal du kontakte stiftet. Ring på 4921 3500 eller skriv på kmhel@km.dk.

Stiftet streamede åbningen af valget - se med her.

Fakta

Elektronisk afstemning

Her forklarer Jacob Gyldenkærne fra Assembly Voting, hvordan stemmeprocessen foregår i praksis:

 

Hvordan stemmer jeg?

Det er let at afgive sin stemme via en computer, tablet eller smartphone. Når du har logget dig ind med din NemID og er blevet godkendt som stemmeberettiget, får du adgang til den digitale stemmeseddel. Her skal du sætte et kryds ud for din foretrukne kandidat og klikke på “Afgiv stemme”. Inden stemmen registreres i systemet, skal du bekræfte din stemme.

 

Som vælger har du mulighed for at kontrollere, at din stemme er korrekt registreret på valgtavlen. Det gør du ved at kontrollere din “stemmekvittering” på valgtavlen. Der vil være instrukser i systemet, der hjælper med at udføre denne kontrol.

 

Hvad hvis jeg føler mig usikker på at håndtere en computer?

Har du ikke NemID, eller er du usikker på, hvordan du bruger valgsystemet, kan du få hjælp ved at henvende dig til Helsingør Stift.

 

Her vil der være personale til at godkende stemmeret via CPR-nummer, og de vil kunne hjælpe med at afgive din stemme i det digitale valgsystem.

 

Kan min stemme blive kendt ugyldig?

Det er ikke muligt at lave fx et personligt kendemærke på sin stemme eller at afgive flere stemmer, end reglerne tilskriver. Derved er det ikke muligt at afgive en ugyldig stemme på samme måde som i det fysiske valglokale.

 

Hvis en vælger skulle gå hen og dø, efter at han eller hun har stemt, vil stemmen blive fjernet i forbindelse med resultatopgørelsen. Denne proces vil ligeledes foregå transparent og med dokumentation på valgtavlen. Denne proces er almindelig ved fx ældre- og seniorrådsvalg i kommunerne.

 

Kan jeg fortryde min stemme?

Du kan overskrive din stemme gennem hele åbningsperioden for afstemningen. Det er den senest afgivne stemme, der indgår i valgresultatet. Dermed er det muligt at modvirke “stemmepres”, da du altid kan omgøre sin stemme på et senere tidspunkt.

 

Kan nogen se, hvad jeg har stemt?

Systemet er designet til at sikre fuld anonymitet. Den tablet eller computer, der stemmes fra, sørger for at kryptere informationen om vælgeren og den valgte kandidat, dvs. at den omsætter det til en hemmelig kode, inden den sender det af sted.

 

Inden stemmerne dekrypteres og tælles op, adskilles vælger-id og stemme helt fra hinanden. På den måde sikres det, at en afgiven stemme ikke kan kobles med en identificerbar person.