Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Præst laver fædregruppe: Under min egen barsel savnede jeg et fællesskab

Med de nye barselsregler er der endnu større behov for steder, hvor nybagte fædre kan mødes. Det mener Vallensbæk Kirkes præst Sebastian Beresford, som selv savnede et fællesskab, da hans datter kom til verden. Nu har han oprettet en fædregruppe, og den 6. september mødes de for første gang.

”Jeg så min kone hygge sig med sin mødregruppe, da vi fik vores datter Clara, men under min egen barsel savnede jeg et fællesskab," siger Sebastian Beresford, som nu har lavet en fædregruppe i Vallensbæk

”Jeg så min kone hygge sig med sin mødregruppe, da vi fik vores datter Clara, men under min egen barsel savnede jeg et fællesskab," siger Sebastian Beresford, som nu har lavet en fædregruppe i Vallensbæk. Foto: Steen Toft Winther.

Af Steen Toft Winther

Da præst i Vallensbæk Sebastian Beresford blev far for 2,5 år siden, så han, hvordan hans kone helt naturligt blev optaget i en mødregruppe. Men da det blev hans tur til at gå på barsel, var han alene i fire måneder.

Derfor har han nu taget initiativ til at oprette en fædregruppe, hvor mænd kan samles om det at være far, og udveksle ideer og dele erfaringer.

”Jeg så min kone hygge sig med sin mødregruppe, da vi fik vores datter Clara, men under min egen barsel savnede jeg et fællesskab. Der var nemlig ingen i min omgangskreds, som blev fædre på samme tid,” fortæller Sebastian Beresford, da vi sætter os på hans kontor i præsteboligen.

”Når man bliver far, har man hele tiden lyst til at tale om det,” smiler han og viser billeder af sin datter, ”men det er ikke altid, at man har nogen at tale med det om. Og ens venner, der ikke har børn, kan have svært ved at forstå, hvordan det påvirker ens liv at få et barn.”

For ham er det vigtigt, at folkekirken tilbyder fællesskaber til dem, der mangler et, og han forventer, at de nye barselsregler for mænd, der trådte i kraft den 2. august i år, vil øge efterspørgslen på fædregrupper.

”De nye regler kommer til at slå rigtigt igennem her til foråret 2023, når fædrene tager deres øremærkede barsel, og derfor handler det om at gøde jorden nu, så vi er forberedte til næste år,” siger han og påpeger, at fædregruppen er den første af sin slags i Helsingør Stift.

Det er ikke farligt at dødløfte sin baby

Sebastian Beresford fortæller, at en af de aktiviteter, der ligger i pipelinen til fædrene, er baby-crossfit.

”Til baby-crossfit træner man med sit barn som vægt. For eksempel kan man front-squatte med eller dødløfte barnet. Og det er altså ikke farligt!” griner han.

Selv lavede han kropshævninger med datteren godt spændt fast i bæreselen, og selvom den dengang seks måneder gamle baby var en smule skeptisk i begyndelsen, vænnede hun sig til det, og det viste sig at være en god måde for far og datter at knytte bånd på.

Sebastian Beresford håber, at fædregruppen i Vallensbæk Kirke vil inspirere andre til også at oprette fællesskaber for nybagte fædre.

Sebastian Beresford håber, at fædregruppen i Vallensbæk Kirke vil inspirere andre til også at oprette fællesskaber for nybagte fædre. Foto: Steen Toft Winther.

Det, at folkekirken viser, at den kan bruges til mere end ’bare’ højmessen om søndagen, er vigtigt for Sebastian Beresford, og han mener, at fædregrupper kan være en god indgang til kirken for unge mænd, der normalt ikke bruger den.

”Det handler om at tænke i nye vinkler og få flere introduceret til kirken. Tanken er ikke, at min rolle i fædregruppen skal være forkyndende, men ligesom kristendommen handler om de store følelser, er der også store følelser på spil, når man bliver forælder.”

”Vi skal ikke sidde og kigge hinanden dybt i øjnene”

Noget af det, Sebastian Beresford savnede under sin barsel, var samtalen med andre, der stod i samme situation. Men netop den kan vise sig at være en udfordring. Præsten fortæller nemlig, at fædre – og mænd generelt – godt kan være lidt blufærdige, når det kommer til at tale om følelser.

”Vi skal ikke sidde og kigge hinanden dybt i øjnene. Som præst er det min opgave at vise, at der både er plads til samtale og plads til bare at være. Man skal ikke føle sig forpligtet til at åbne op.”

Sebastian Beresford håber, at fædregruppen i Vallensbæk Kirke vil inspirere andre til også at oprette fællesskaber for nybagte fædre. Og faktisk er initiativet allerede begyndt at knopskyde. Vallensbæk Kommune syntes, at ideen var så god, at de nu har oprettet deres eget tilbud – en legestue for fædre. Præsten havde nu gerne set, at kirke og kommune kunne have lavet noget i fællesskab, men han slår fast, at det vigtigste er, at fædre på barsel har et sted, hvor de kan mødes med andre, der befinder sig samme sted i livet.

Lige nu reklamerer Sebastian Beresford for fædregruppen på Facebook og med flyers, og tilmeldingerne er allerede begyndt at rulle ind. Præsten fortæller også om fædregruppen på legepladsen, og når han henter sin datter i vuggestuen, siger han.

”Når man starter sådan et projekt, er det vigtigt at bo i området og være en synlig del af lokalsamfundet,” mener Sebastian Beresford.

Første møde i fædregruppen finder sted den 6. september i Vallensbæk Kirkes sognegård, og det er planen, at de skal mødes to timer hver anden uge. Læs mere om initiativet på sognets hjemmeside her.

Om Sebastian Beresford

Sebastian Beresford er født i Svendborg i 1990 og dimitterede fra teologi ved Københavns Universitet i 2018.


Han blev indsat som præst i Vallensbæk i 2019 og bor i byen med sin kone Sue og datteren Clara.