Nyheder
Nyheder

Orgelfest i børnehøjde

En ny bog byder på korte orgelkompositioner, der er velegnede til børn. Det blev fejret sammen med 200 børn i Brøndby Strand Kirke.

Orgelkonkurrence skal fejret med orgelkage (Foto: Heiner Lützen Ank, Kirke.dk)

Af Peter Brandt-Henriksen, kommunikationsmedarbejder i Brøndbyøster Kirke og Glostrup Provsti

Orgelstykker om morgenstemning og fastelavn, om verdens skabelse og Halloween. Alle sammen på maks. ét minut.

Det er svaret på, hvordan man får børn til at lytte til orgelmusik ifølge en ny bog “Pasta, piber og pedaler – orgelmusik til familiegudstjenester”. Bogen er fyldt med nyskrevet orgelmusik – musik som er særligt børnevenlig, og passer til familiegudstjenester i landets kirker. Og i går, torsdag den 14. november 2019, blev udgivelsen fejret i Brøndby Strand Kirke.

Hvorfor orgelsko?

Der var liv og glade barnestemmer i Brøndby Strand Kirke, da 200 børn fra 2.-5. klasse samledes på stolene og bænkene i kirkerummet til orgelkoncert.

Katrine Immerkjær Kristiansen er organist i Brøndby Strand Kirke, og hun bød velkommen til orgelfesten. Indledningsvis fortalte hun børnene om, hvad en komponist er, og om, hvorfor organister for eksempel har deres orgelsko på. Børnene fulgte interesseret med, når tonerne strømmede ud af orglets piber, og mange klappede begejstret mellem numrene.

Ved indgangen fik børnene udleveret en stemmeseddel. Her kunne de afgive deres stemmer til de kompositioner, de syntes bedst om. Stemmerne skulle sidst på dagen afgøre “Børnenes pris” – børnenes yndlingsmusik fra dagens musikalske og livlige indslag. Vinderen af Børnenes pris var Maria Skuratovskaia, mens juryens pris gik til Jette Mogensen. Der lød høje klapsalver efter Maria Skuratovskaias komposition, og hun fik om aftenen overrakt et diplom og en pengepræmie.

Blandt bogens etablerede og professionelle komponister kan man også finde 14-årige Lukas Holm Hansen. Der bredte sig da også en vis imponeret stemning blandt børnene i kirken, da de fik at vide, at komponisten til den musik, de lige havde hørt, kun var 14 år.

Denne formiddag var der også flere børn bag orglet, som fremførte de nye musikstykker.

Og dagen sluttede også godt – med spisning af en kæmpe orgelkage.

 

Også en jury uddelte en pris - den gik til Jette Mogensen. Hør hendes komposition her: