Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Nye vejkirker på vej

Der er snart deadline for at tilmelde sin kirke som vejkirke. Her kan du læse mere om hvad en vejkirke er og hvordan man tilmelder sig: 

af Charlotte Lydholm, Kirkefondet

Begrebet ”vejkirke” stammer oprindelig fra Sverige og Norge, hvor mange kirker i nærheden af større veje gør sig særlige anstrengelser for at byde vejfarende indenfor, specielt i sommertiden. Det er blevet mere og mere almindeligt, at folk gerne vil benytte kirkerummet uden for de faste gudstjenestetider til personlig andagt, eftertanke eller blot for at få nogle minutters stilhed i en travl hverdag, eller når man besøger ens kære på kirkegården. Dette gælder også, selv om kirken ikke ligger ved befærdede veje. Derfor taler man om ”Vejkirker og andre åbne kirker”. 

Vejkirker og andre åbne kirker i Danmark gennem mere end 20 år 

Mange kirker i Danmark har en lang tradition for at være åbne i dagtimerne. For over 20 år siden besluttede nogle menighedsråd på Sjælland derfor, på opfordring fra Kirkefondet, at udarbejde en fælles folder, hvor de fortalte, hvornår deres kirke var åben, hvad den bød på af seværdigheder osv. Projektet blev en sådan succes, at Kirkefondet siden 2001 har udgivet 2 brochurer, én for Jylland og én for Øerne, og hvert år er der kommet nye kirker med. Her i 2022 deltog 438 kirker i de to brochurer. 

Ved at være med i brochuren ”Vejkirker og andre åbne kirker” når man ud til et stort geografisk område, da brochurerne sendes ud til turistbureauer, biblioteker, campingpladser, motorvejsstationer og til de deltagende kirker m.fl. i de to dele af Danmark. Vores erfaring er, at folk gerne vil planlægge ture på forhånd, og derfor er det en stor fordel for dem, at de kan få brochuren på f.eks. deres eget lokale bibliotek. Mange lader også brochuren ligge i handskerummet i bilen, fordi det er praktisk med en samlet oversigt over hvilke kirker, der er åbne, hvis man skal på tur. Brochurerne kan også downloades på www.vejkirker.dk. Her kan man også søge direkte på kirker og områder m.m. fra både computer, tablet og smartphone og på denne måde planlægge sin tur eller søge efter vejkirker, når man kører rundt. 

Her finder du indbydelse til »Vejkirker og andre åbne kirker« 2023 

Krav for at være med 

For at være med i vejkirkeordningen kræves det, at: 

  • Kirken er åben udover ved gudstjenester o. lign., og at den så vidt som  
    overhovedet muligt er åben i det angivne tidsrum i brochuren. Bemærk der er ikke noget krav om en minimum åbningstid.
  • Der ved kirken er et opslag om, hvem man kan henvende sig til, evt. et tlf. nr., man kan ringe til, hvis kirken undtagelsesvis er lukket i den angivne åbningstid.
  • Der i kirken forefindes materiale om kirken og sognets aktiviteter.

Forskellige ideer til den åbne kirke, men det er ikke et krav: 

  • ”Kirkeværter”, evt. frivillige, der er til rådighed for besvarelse af spørgsmål, evt. rundvisning mv. i åbningstiden eller dele af den.
  • Tilbud til de besøgende om kaffe/the eller saft, gratis eller mod betaling
  • Bibel, salmebog, børnebibel og evt. andet materiale, der lægges frem i kirken til andagtssøgende (evt. også på engelsk og tysk).
  • Afholdelse af andagter, koncerter eller lignende i sommerens løb.
  • Mulighed for at tænde lys i en lysglobe eller anden form for lysestage.
  • Gæstebog, hvor gæster kan skrive en hilsen eller en bøn.
  • Opstille æske med kort (udgivet af Kirkefondet) i kirken eller våbenhuset, hvor de besøgende f.eks. kan tage et kort med en bøn, et salmevers etc.

Kirkefondet har også udgivet postkort med bønner og bibelcitater, hæftet ”Bønner på vejen” med vejledning til at bede og med færdige bønner, som kan lægges frem eller sælges, og folderen ”Nøgle til kirken”, der er en guide til kirkerummets indretning og symboler. Læs mere på www.kirkefondet.dk om det aktive kirkerum under ”Viden og inspiration”. 

Kirken kan også blive cykelvenlig vejkirke 

I 2015 introducerede vi, at man også kan blive cykelvenlig vejkirke. Og det er der nu omkring 200 kirker, der er. Udover kravene til at blive vejkirke skal der ved kirker, der gerne vil være cykelvenlig vejkirke være: 

  • et sted, hvor man må parkere cyklen
  • mulighed for at få fyldt sin vandflaske
  • pumpe til rådighed, så man kan få pumpet sin cykel

Disse krav behøver ikke at være svære at opfylde. Magleby Kirke på Møn er en af de kirker, der har tilmeldt sig som cykelvenlig vejkirke, og de har løst det på en let og simpel måde med en pumpe ved siden af vandhanen på kirkegården.

Som noget forholdsvis nyt kan man også få symbolet ”Cykelvenlig vejkirke med elstik”, hvis man er cykelvenlig vejkirke, og derudover har et udendørs elstik, så cyklister med en elcykel kan oplade deres batteri.  

Læs også: Besøg de åbne vejkirker i sommerferien og resten af året

Kirker på Den Danske Klosterrute, Hærvejen og Den Danske Pilgrimsrute

Ligger jeres kirke på Den Danske Klosterrute, på Hærvejen eller på Den Danske Pilgrimsrute, kan I få et særligt symbol med i vejkirkebrochuren, der markerer, at kirken ligger på disse ruter. Ruterne er også indtegnet på kortene. 

PR og skiltning 

Det vil være oplagt at gøre opmærksom på, at ens kirke er åben og med i  
vejkirkebrochurerne i kirkebladet, på kirkens hjemmeside og i den lokale presse. Derfor får du tilsendt en pressemeddelelse, som frit kan bruges. Derudover har nogle menighedsråd taget initiativ til, at der er blevet opsat vejskilte, der viser hen til kirken. Her skal man henvende sig til den myndighed, der har ansvar for vejen, og få bevilget skilte, der opsættes. Man kan også opsætte et sammenklappeligt skilt/”sandwich-skilt” ved indkørslen til kirken, f.eks. med en plakat om, at kirken er åben.

Tilmelding og kontaktperson 

Menighedsrådet sender tilmelding med oplysning om en kontaktperson og evt. fakturaadresse sammen med oplysningsskemaet til Kirkefondet hurtigst muligt og senest fredag den 16. december 2022. Der indsendes én tilmeldingsblanket pr. kirke. 

Her finder du »VEJKIRKER OG ANDRE ÅBNE KIRKER« 2023 - Oplysningsskema

Tilmeldingsblanket til vejkirkeordningen 2023