Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Folkekirken rækker ud til mennesker med demens

I Danmark lever mere end 95.000 mennesker med demens, og tallet forventes at stige til 134.000 i 2035. Det stiller krav til folkekirkens tilbud, og derfor lanceres der nu et online idékatalog, der skal tjene som inspiration til arbejdet med ældre og demensramte.

Idékataloget er fyldt med idéer til og beskrivelser af gudstjenester og aktiviteter for mennesker med demens og indeholder også overvejelser om baggrunden for de enkelte tiltag. Foto: Sille Arendt

Af Rikke Lyskjær-Rudbæk

Den 6. maj 2024 lancerer en tværfaglig arbejdsgruppe fra landets stifter i samarbejde med Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) idékataloget ”Kirke med ældre og demensramte”, der skal tjene som inspiration til alle, der arbejder med mennesker med demens og deres pårørende. Flere og flere rammes af demens, og derfor skal vi i folkekirken hjælpe hinanden med at imødekomme de særlige behov, det afstedkommer.

”Der er ikke noget segment i befolkningen, hvor medlemsprocenten i folkekirken er højere end blandt de ældre. Som kirke har vi derfor en forpligtelse til at give dem det bedste, vi har,” forklarer Bodil Olesen, der er gerontopædagogisk konsulent i Helsingør Stift og initiativtager til projektet.

Sammen med resten af arbejdsgruppen har Bodil Olesen indsamlet og formidlet den vigtigste viden på området, og hun håber, at mange vil kunne få glæde af idékataloget:

”Der er så mange, der gør et fantastisk arbejde på området, men vi har ikke været så gode til at dele vores idéer med hinanden. Derfor er vi en gruppe, der er gået sammen om at formidle en masse viden og inspiration.”

Kirken yder åndelig omsorg

Idékataloget er fyldt med idéer til og beskrivelser af gudstjenester og aktiviteter for mennesker med demens og indeholder også overvejelser om baggrunden for de enkelte tiltag.

”I kirken har vi pligt til at tage os af den åndelige omsorg - også for demensramte - og med dette tiltag ønsker vi at inspirere alle dem, der arbejder med mennesker med demens og deres pårørende. Vi vil gerne inspirere folk til, hvordan vi forkynder evangeliet, når ordene er forsvundet. For det kan man godt,” lyder det fra Bodil Olesen.

I idékataloget er der desuden en opmærksomhed på de pårørendes situation, for når en person rammes af demens, oplever de pårørende en dobbelt sorg. De mister hver dag lidt af det menneske, de elsker, og det er på én gang skræmmende, sorgfuldt og udmattende. Derfor indeholder materialet også eksempler på, hvordan man i kirken kan etablere pårørendegrupper.

Bodil Olesen håber, mange vil få gavn af idékataloget, og at det kan være med til, at både præster, kirke- og kulturmedarbejdere, kirkemusikere, provster og menighedsråd lader sig inspirere og overvejer, om arbejdet med ældre i sognene kan gøres endnu bedre.

”Det vil være dejligt, hvis det gode arbejde, der allerede er i gang, fortsat vil udvikle sig rundt omkring i folkekirken. Lad os inspirere hinanden.”

Find siden her: ”Kirke med ældre og demensramte”

Arbejdsgruppen bag initiativet

Anne Bundgaard Hansen, sognepræst Øster Hurup, Skelund og Visborg Kirker, Aalborg Stift.

Bodil Olesen, sognepræst Hornbæk Kirke og gerontopædagogisk konsulent, Helsingør Stift.

Christine Toft Kristensen, organist og korleder Billund Kirke, Ribe Stift.

Hans Boas, sognepræst Lystrup-Elev Pastorat, Aarhus Stift.

Lene Kjær Andersen, sognepræst Ringe Sogn, Fyens Stift.

Lillian Jordan Nielsen, sognepræst Sct. Jørgens Kirke, Næstved og gerontopædagogisk konsulent, Roskilde Stift.

Lisbeth Mannerup-Nielsen, sognepræst Aastrup Sogn og gerontopædagogisk konsulent, Lolland-Falster Stift.

Mette Gautier, sognepræst og demenspræst Skive Sogn, Viborg Stift.