Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Vi skal ikke opfinde den dybe tallerken

Besøgstjeneste sammen med Røde Kors? Eller en cafe, hvor det er de svageste på arbejdsmarkedet, der står i køkkenet, betalt af kommunen? Vejen til god diakoni går gennem samarbejde.

Anne Andersen og Roxana Chelu gør klar til dagens smørrebrød. Cafe Hjertetræet er en del af Avedøre Kirke og fungerer samtidig som aktiveringsprojekt for Hvidovre Kommune. (Foto: Rikke Strandgaard)

Af Malene Bjerre 

”Vores cafeforening er konkret træning for os i indlevelse og fleksibilitet som arbejdsgivere,” forklarer Inge Lund. ”Vi spørger aldrig nogen om, hvad deres baggrund er for at være hos os, men vi prøver at møde dem der, hvor de er. Nogle begynder med at kunne tørre borde af for sig selv nede i kælderen, og efter en måned kan det være, at de kan støvsuge lidt ovenpå også. Når vi holder MUS-samtale med en medarbejder, tager vi måske i biografen med dem og får så lige en snak over en kop kaffe om, hvordan de synes det går. På den måde er cafeen indbegrebet af diakonisk arbejde.”

Vi er til fyraftensmøde arrangeret af Diakoniudvalget i Helsingør Stift, og sognepræst Inge Lund fra Avedøre Kirke er inviteret til Frederikssund for at fortælle de lokale kirker om Cafeforeningen Hjertetræet. Cafeen drives af kirken og fungerer samtidig som aktiveringsprojekt for kommunen, der har syv personer i arbejdsprøvning i cafeen og derudover betaler for to fleksjobbere. 

Fordele og ulemper

De omkring 20 fremmødte spørger nysgerrigt til fordele og ulemper, og Inge Lund forklarer, at projektet både er populært i byen og hos kirken selv. Men hun lægger heller ikke skjul på, at der også er udfordringer ved at indgå i et samarbejde med kommunen. 

”Samarbejdet gør, at der stilles helt bestemte krav, også om dokumentation,” siger hun. ”Og sommetider kan det være svært for os at få plads til Dorte, der lige har mistet sin mand. Måske ville hun egentlig gerne gå og vande lidt blomster i cafeen, men den er jo helt fyldt op af kommunens ledige.” 

På den måde bliver det kommunen, der bestemmer, hvem kirken skal lave diakoni for, og det er ikke altid let, medgiver hun. Men det ændrer ikke på, at det føles meget meningsfuldt for Avedøre Kirke at arbejde så konkret med at løse en samfundsopgave sammen med kommunen. 

Et hav af aktiviteter

Fra Roskilde er Paul Kofoed Christiansen, der er formand for Domsognets Menighedspleje, inviteret til at fortælle om det hav af aktiviteter, som menighedsplejen står for. Besøgstjeneste, sorggrupper, madklub, ferieudflugter og kurser om kommunikation i parforholdet, for bare at nævne nogle af dem. Og mange af aktiviteterne har fået deres succes, fordi de sker i samarbejde med andre: Røde Kors, boligselskaber og sportsforeninger.

Og det er netop samarbejdet med andre aktører, der er i fokus på fyraftensmøderne. For de fælles projekter er vejen frem, understreger Morten Miland, der er diakonisk konsulent i Helsingør Stift.

”Der er så meget diakoni, vi ikke kan gøre, hvis vi ikke får nogle samarbejdspartnere,” fortæller han de fremmødte og gennemgår alle dem, der gerne vil lege med på området, og uddeler oversigter over puljer og fonde. ”Det duer ikke, at vi alle sammen vil opfinde den dybe tallerken og lave det hele selv. I virkeligheden får kirken større indflydelse i et stort projekt, hvor vi kan sikre værdierne, end gennem vores eget lille projekt.” 

Yderligere tre fyraftensmøder finder sted i Ishøj, Hørsholm og Bagsværd i slutningen af september og begyndelsen af oktober.

Tid og sted

Fyraftensmøderne ligger fra klokken 17 til 19.

 
  • Onsdag 26. september i Vejleå Kirke, Ishøj Boulevard 1, Ishøj (Glostrup, Høje Taastrup og Rødovre-Hvidovre provstier)
  • Onsdag 3. oktober i Kokkedal Kirke, Højmose Vænge 2A, Hørsholm (Hillerød, Helsingør og Fredensborg provstier)
  • Tirsdag 23. oktober i Bagsværd Kirke, Taxvej 14, Bagsværd (Ballerup-Furesø og Gladsaxe-Herlev provstier)
 

Møderne er for alle interesserede, men er særligt relevante for

  • frivillige i kirkens diakoni
  • menighedsplejebestyrelser
  • menighedsrådsmedlemmer
  • kirke- og kulturmedarbejdere
  • præster