Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

“Vi lover, at de 13-årige vågner kraftigt op”

Instruktøren bag Skibbykrøniken vil få konfirmander til reflektere over egen tro og kritiske sans.

Skibbykrøniken vil ikke blive en normal rundvisning i en kirke, fortæller instruktør. Den vil få de unge til at reflektere over egen tro og ytringsfrihed. Pressefoto

Af Anders Haubart Madsen

Hvordan kan et håndskrift om kirkelige konflikter i 1500-tallet være relevant for kommende konfirmander i 2017?

Gennem overraskelser og en kritisk stillingtagen til de unges egen tro og ytringsfrihed, mener Annette Havemann Linnet, instruktøren bag Skibbykrønikken - en ikke helt traditionel kirkerundvisning, som tilbydes kirker og konfirmander i Helsingør Stift i løbet af efteråret 2017.

“Der kommer til at ske nogle ting, som normalt ikke sker til en rundvisning. Vi lover, at de 13-årige vågner kraftigt op,” siger instruktøren.

“Selv om det er et gammelt skrift, er Skibbykrøniken et godt udgangspunkt for at kunne tale om, hvad det vil sige at sige ‘ja’ til sin konfirmation. Hvad betyder det at sige ja til sin tro, at være protestant og have lov til at tænke selv.” 

Refleksion over ytringsfrihed

Skibbykrønikken handler om reformationstiden i Danmark i begyndelsen af 1500-tallet, hvor adelen, den katolske kirke og den spirende lutherske bevægelse er i åben konflikt.

Stykket tager udgangspunkt i to præsters møde med en konfirmand med nogle problemer i livet, som hun får bud på at løse - dels af en nutidig præst, dels gennem de tanker, teologen og præsten Poul Helgesen stod for i reformationstiden.

Helgesen var kritisk over for den katolske kirke og oversatte Luther til dansk, men kunne ikke tilslutte sig reformationens brud med Rom. Annette Havemann Linnet mener, at han med sine skrifter siger noget om den tid, vi lever i nu. 

“Det store budskab er, den her mand, Poul Helgesen, har været med til at gøre, at vi i dag kan få lov til at tænke selv - at vi har ytringsfrihed. Jeg vil vove at påstå, at det er en bevægelse, der startede allerede dengang, han sagde, at biblen skulle være tilgængelig for alle på dansk."

"Stykket handler selvfølgelig om valget mellem katolicismen og protestantismen, men der er også et lag i forestillingen, der handler om det at kunne tænke selv og være kritisk. Og om vi forvalter den gave godt nok.”

Gøre opmærksom på sjælesorg

Instruktøren bag Skibbykrøniken håber også, at kirkerne kan blive bedre til at gøre opmærksom på, hvordan de kan være en støtte i de unge menneskers liv. Derfor er det også en del af rundvisningen og forestillingen at fortælle om forskellen på den katolske skriftestol og den protestantiske sjælesorgssamtale. 

At de kommende konfirmander faktisk har en mulighed for at tale om deres problemer med en præst. Helt uforpligende og med tavshedspligt. 

“I praksis tror jeg ikke, der er mange unge, der bruger den form for støtte, selv om mange sikkert kunne have gavn af det,” siger Annette Havemann Linnet.

Skibbykrøniken kan bestilles til en lokal kirke i Helsingør Stift i løbet af efteråret 2017. Se, hvornår, og hvordan man tilmelder sig her.



Poul Helgesen


1485-1534, dansk teolog, historiker og præst. Lektor på Københavns Universitet og prædikant ved Vor Frue Kirke.


Helgesen tilhørte den reformkatolske bevægelse, som var med til at bane vejen for reformationen, men han var stærkt kritisk over for kongens og kirkens brud med den romerske kirke. Skibbykrøniken er hans personlige skildring af de politiske begivenheder op til reformationen.


Krøniken slutter brat i 1534, hvorefter Helgesens videre skæbne ikke kendes. Den blev fundet i 1650, skjult i Skibby Kirkes murværk.