Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

"Vi har brug for et tusmørkesprog"

Vi var med, da Kristian Leth holdt foredrag i Islev Kirkes sommerhøjskole.

Kristian Leth i Islev Kirke

Mange var kommet til Islev Kirke for at høre Kristian Leth tale om videnskab, tro og magi. (Foto: Kåre Gade)

Af Kåre Gade

Der var fulde huse til det sidste foredrag i Islev Kirkes sommerhøjskole, hvor forfatteren og musikeren Kristian Leth onsdag den 26. juli talte under overskriften “Historien om det hele – en aften i krydsfeltet mellem videnskab, tro og magi”. 

Kristian Leths budskab var, at vi tager fejl, hvis vi tror, at videnskaben kan besvare alt, og at åndelighed hører fortiden til. 

“Verden er meget mere forunderlig end rationalisterne og ateisterne vil vide af, og videnskaben har endnu ikke formået at løse de største mysterier: Hvordan blev universet til? Hvordan opstod livet? Hvordan dannedes den menneskelige bevidsthed?” sagde han.

“Jeg var engang i Deadline, hvor værten på et tidspunkt stillede spørgsmål ved, hvad moderne mennesker skal med det religiøse “tusmørkesprog”. Det ord har jeg taget til mig – jeg tror, at vi har brug for tusmørkesproget.”

På videnskabens side

“Det er troen, der driver os. Bare det at stå ud af sengen om morgenen er en troshandling. Hvis vi kun anskuede tilværelsen rationelt, ville det jo ikke kunne betale sig,” sagde Kristian Leth.

Han understregede, at han faktisk var på videnskabens side. Han vil bare ikke anerkende modsætningen mellem religiøs tro og videnskab.

“Ateisterne bliver ved med at påstå, at religiøse mennesker tror, at der sidder en gammel mand med langt, hvidt skæg på en sky og bestemmer det hele. Men det er der jo ingen, der tror.”

Debat med Kristian Leth i Islev Kirke

Lasse Hansen (stående) havde taget sin studiekammerat fra musikvidenskab, Silas Rosenskjold, med til foredraget, (Foto: Kåre Gade)

Blandt tilhørerne var der en del, som var kommet udefra. Musiker Lasse Hansen fra Hvidovre havde hørt om arrangementet og inviteret sin musikerkollega Silas Rosenskjold med.

“Efter at have hørt Kristian Leth tale, føler man, at man ved meget mindre, end da man kom,” siger sidstnævnte i pausen.

“Det minder om Peter Bastian, som skelnede mellem musikkens underlæggende, tekniske struktur og så dens betydning. Man kan godt forklare, hvordan et stykke musik fungerer og påvirker os, men det er sværere at forklare hvorfor,” siger Lasse Hansen.

Forkert, at erfaringer ikke har værdi

Hanne og Sayed El-Sayed bor heller ikke i sognet, men kommer af og til i Islev Kirke. Han er pensioneret ingeniør og programmør, og synes, at Kristian Leths syn på videnskab og religion er interessant.

“Jeg har nok ikke helt samme syn på troen som det, man møder i kirken. Den kristne trosbekendelse er jo resultatet af, hvad en gruppe præster og biskopper i 300-tallet tilfældigvis besluttede. De kunne jo have besluttet noget andet,” siger Sayed El-Sayed. 

“Jeg tror ikke på hvad som helst, men jeg tror på min egen måde. Og jeg får altid noget ud af at gå til gudstjeneste.”

Efter pausen argumenterer Kristian Leth for, at folkekirken skal holde op med at tale nedladende om mennesker, der “sammensætter deres egen tro”. 

“I vores samfund er der mange, som mener, at erfaringer ikke har nogen værdi. Alt skal kunne dokumenteres videnskabeligt. Men man kan ikke bare sige, at det er erfaringerne, der er forkerte, og folkekirken bør i hvert fald slet ikke gøre det.” 

Debat med Kristian Leth i Islev Kirke

Sayed El-Sayed og Hanne El-Sayed (yderst ved bordet) bor ikke i sognet, men kommer jævnligt i kirken. (Foto: Kåre Gade)

Foredraget var det sidste i en serie på fem i Islev Kirkes årlige sommerhøjskole, som i år har temaet “Himmelstigen”. Sommerhøjskolen er en gammel tradition i Islev, fortæller sognepræst Anne Fuglsang-Damgaard.

“Det begyndte som et tilbud til dem, der ikke rejser væk på sommerferie. I dag er sommerhøjskolen noget, vi prioriterer økonomisk, og der kommer altid mange mennesker til foredragene.” 

Debat med Kristian Leth i Islev Kirke

Sognepræst Anne Fuglsang-Damgaard arrangerer den årlige sommerhøjskole sammen med sine kolleger. (Foto: Kåre Gade)

Læs interview med Kristian Leth i Folk&Kirke

"Folkekirken er nødt til at omfavne det obskure, det antiuniverselle, det skøre og det bizarre. Alle dem med det lilla hår og krystallerne, som helst ikke skal tale for højt om deres overbevisning, fordi de – som man nedsættende siger – strikker deres egen tro sammen."

Læs interviewet med Kristian Leth i magasinet Folk&Kirke.

Reformationsfejring i Islev Kirke

Selv om sommerhøjskolen er slut, er der flere foredrag på trapperne i Islev Kirke. Den 19. og 20. august markerer kirken reformationsjubilæet med foredrag, koncert og gudstjeneste.

Læs mere på islevkirke.dk.