Nyheder
Nyheder

- Temagudstjenester gør kirken til en folkekirke

I Hørsholm Kirke eksperimenterer de med en gudstjeneste, hvis form ligner højskolen lidt mere, og kirkegængerne strømmer til. 

'Døde poeters klub' er det overordnede tema for lyrikgudstjenesterne i Hørsholm Kirke. Søndag var de døde poeter John Lennon, Edith Södergran og Michael Strunge.

Af Malene Bjerre

”Vor guddom er kærlighed -
nu og altid båret imellem os
Ritualet er kroppenes leg under nattens bløde tæppe
eller stilheden, simpelt hen,
mellem øjnene over bordet
når du skriver og jeg tegner
- eller i enighed over en flaske vin,
på tilbud i supermarkedet.

Begge er vi hedninge med dages mellemrum
Jeg bliver en krævende engel
og du lader din indre djævel bryde ud.”

Michael Strunges digt ”Helligt helligt” læses højt i kor af de omkring 150 kirkegængere, der er mødt op til lyrikgudstjenesten i Hørsholm Kirke. Fire søndag eftermiddage i januar-februar holdes der gudstjeneste under temaet ”Døde poeters klub”, og denne søndag er de døde digtere den finsk-svenske Edith Södergran, eksbeatlen John Lennon og vores hjemlige punkpoet Michael Strunge. Fælles for de tre er, at de skrev om den svære men helende kærlighed i deres digte.

”Og det er med digte ligesom med kærlighed,” siger præsten, Helle Wilsted Uglebjerg, der står for dagens gudstjeneste. ”Det er nødvendigt at træde et skridt tilbage og give den elskede eller digtet plads.” Og gennem gudstjenesten bliver der givet god plads til en tur rundt om teksterne fra de tre digtere: De bliver sunget, læst højt i kor, sat i melodi af en komponist, spillet på cd og udlagt af præsten.

Kommer langvejs fra

Det er tredje gang, Hørsholm Kirke eksperimenterer med denne type gudstjeneste, hvor det kristne budskab kommer til udtryk på mere folkelig vis, fortæller sognepræst i Hørsholm Kirke Le Klint. Men aldrig før har det haft så stor appel. Da den døde poet sidste søndag var Kim Larsen, var der så mange, der gerne ville deltage, at der ikke var plads til alle, og nogle måtte gå skuffede hjem.

Hun mener, at det er kirkens Facebookside med over 1200 følgere, der gør udslaget. ”Vi kan se, at det er andre mennesker, der sidder i kirken, end det er til højmessen,” siger hun. ”Folk oplever tilsyneladende, at det her er noget, de gerne vil køre langt efter, ligesom de gør til en koncert eller et foredrag. I søndags så jeg både folk fra Gentofte og Humlebæk på bænkene.” Derfor mener hun heller ikke, at tilbuddet konkurrer med højmessen søndag formiddag. ”Det gjorde det måske de første år, hvor de faste kirkegængere spredte sig ud på de to søndagsgudstjenester. Men nu ser vi tydeligt, at det er Facebookbrugerne, der kommer.”

Hun oplever, at der er et stort behov for gudstjenester, der arbejder med andre former. ”Folk er virkelig sultne på det kristne budskab; det oplever jeg klart. De føler sig bare ikke hjemme i den stramme højmesse; de bliver helt nervøse for, om de kan finde ud af at rejse sig op på de rigtige tidspunkter. Men efter en temagudstjeneste kommer de og siger: ’Tænk, har Kim Larsen sagt det om Helligånden’ eller ’Jeg blev så rørt, at jeg fik tårer i øjnene.’ Temagudstjenesterne når nogle andre grupper og gør kirken til en folkekirke.”

Gud er med i vores kærlighed

”Alt, hvad vi har, har vi fået af Gud,” fastslår Helle Wilsted Uglebjerg oppe fra koret. ”Gud er med i kærligheden imellem os, også den helt fysiske. Det er det, Michael Strunge siger i sin tekst, og derfor er det også utænkeligt at holde en kærlighedsgudstjeneste uden nadver.” Omkring en tredjedel af de fremmøde stiller sig i kø op gennem midtergangen for at deltage i den stående nadver. Og efter en sidste salme forlader de mange kirkegængere gudstjeneste. Det sker til tonerne af ’All you need is love’, selvfølgelig.

 

Le Klints gode råd til kirker, der har lyst til at arbejde med temagudstjenester

1.     Husk, at hovedformålet er at forkynde det kristne budskab, men det der kunstneren, der får budskabet ind. Vælg en kunstner, du selv synes bringer kristendommen frem.

2.     Fasthold det fælles. Gudstjenesten skal ikke blive til en performance. Kirkegængerne skal også være aktive – ved at synge sammen, gå til nadver, tænde lys.

3.     Vælg salmer, som folk kender. Det er vigtigere, at de synger med, end at teksten passer til temaet. Eller vælg en sang i stedet.