Nyheder
Nyheder

Statist i egen kirke

Stenløse Kirke lægger rammer til optagelserne af ‘Herrens Veje’. En mandag i december fik sognets beboere lejlighed til at komme til julegudstjeneste med provst Krogh.

DR ved Stenløse Kirke

DR gør klar til optagelse af 'Herrens Veje' i Stenløse Kirke. Hvad der skete, da provst Krogh holdt julegudstjeneste, er tophemmeligt. (privatfoto) 

Af Marlene Evensen, sognepræst, Stenløse-Veksø pastorat

Hvem takker nej, når man får tilbudt at være med i Herrens Veje? Nyheden gik rundt mellem sogn og menighedsråd, på Facebook og i lokalavisen – at der skulle bruges en kirke fuld af folk til en julegudstjeneste med selveste pastor Krogh i Lindegård Kirke, det vis sige vores egen sognekirke i Stenløse: Se det trak fulde huse!

Over hundrede mennesker i alle aldre – med sig selv eller i små familier kom de trippende op ad den frostglimtende sti til sognegården i vintersol og så sig forventningsfulde omkring.

Alle blev straks bænket, og der blev budt på mad og vand af et særdeles serviceminded crew – ‘morgenmad’, som det hedder på locationsprog, når man spiser det første måltid sammen, uanset klokkeslettet, man møder ind på.

Vi blev sat ind i dagens program og den scene, som vi skulle medvirke i. Og så var det bare at vente –  troede vi. For under briefingen fik statisterne uventet besøg, da seriens absolutte hovedperson, Lars Mikkelsen, stak hovedet ind og sagde goddag og takkede os alle sammen, fordi vi var kommet for at være med.

Det viste sig, at det er sådan, han er: En fænomenalt dygtig skuespiller og et gennemgodt menneske, som ved, at skal der noget godt i ‘kassen’, så kommer man langt med venlighed.

Han gik rundt og gav alle hånden og takkede os personligt for at være med og fordrev ventetiden mellem dagens ‘takes’ med at holde menneskene på kirkebænkene varme og oplagte med små finurlige kommentarer og nærværende reaktioner på det, som foregik.

Marlene Evensen i Stenløse Kirke

Vi må ikke vise billeder fra optagelserne, men her er artiklens forfatter i kirken, i færd med at bringe liv og vækst til menigheden. (Privatfoto)

Da alt var klart, gik optagelserne i gang, og vi sad på rad og række, drysset rundt, så det passede med det udseende, som der skulle skabes. Jeg greb mig selv i at ville gå i gang med at bede for præsten flere gange, inden han gik på prædikestolen, men tog mig i, at det var jo ikke en rigtig præst, men bare et skuespil.

Men medrevet blev jeg, for han taler godt, den Lars Mikkelsen.

Jeg fik lyst til at skrive noter, men kom så i tanke om, at der ikke måtte slippe noget ud om indholdet fra dagen. Det gik nok ikke at sakse en god retorisk finte eller en velvalgt bemærkning her og der til min egen kommende juleprædiken.

Vi havde pauser undervejs til at strække benene, mens kameraerne blev placeret rundt omkring os, så de kunne få alle vinkler på optagelserne

Vi fik serveret ‘frokost’ kl. 18.00. Og vi blev godt beværtet! Vi fik gavekort til Magasin og mad og kaffe og en på opleveren – og for engang skyld, kan jeg sige, at jeg har fået noget for licenspengene i stedet for kirkeskatten!

Det bliver ikke sidste gang, jeg er statist i min egen kirke. Det kan man lære af, og det var i grunden ikke så galt. Klogere blev jeg på skuespil, kameravinkler, hvad der får folk i kirke - og Herrens uransalige veje!