Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sådan møder kirken flygtninge lokalt

Mange steder i Helsingør Stift møder folkekirken flygtninge. Her er nogle af de lokale initiativer.

Helsingør Stifts redaktion har sendt en mail ud til at alle provstier for at få indsigt i, hvordan folkekirken arbejder med flygtninge lokalt. Hvis man fortsat ønsker at bidrage, kan man sende oplysninger til rr@km eller ahma@km.dk.

Flere præster henvender sig til asylcentre i Helsingør Stift for at tilbyde gudstjenestefællesskab. Her er andre bud på, hvordan man som kirke skaber kontakt til flygtninge.

Aktiviteter

Flere sogne meddeler, at de holder velkomstmiddage for flygtninge. Selskabet er ofte arrangeret i tæt samarbejde med frivillige, kommunen eller lokale organisationer, og det giver et godt udgangspunkt for samarbejde og fortrolighed parterne imellem. 

I Kgs. Lyngby inviterer man de nyankomne flygtninge til middag, store legedag og æbleindsamling hos den lokale sognepræst. Kirken har fået kontakt med flygtningene gennem kommunen og to frivillige organisationer, Lyngby-guiderne og Frivillignet. 

Lektiecafé 

Mange sogne har allerede etableret lektiecafé for at understøtte uddannelse for nyankomne flygtninge, og flere melder om, at det giver en tæt kontakt til de nye naboer. I Kokkedal har kirken besluttet at genåbne en lektiecafé i forbindelse med at sognet modtog syriske flygtninge.

Bolig

I flere sogne er kirkerne med til at sørge for både bolig og indretning, når flygtninge kommer til byen. Her kan kirken fungere som koordinator for frivillige kræfter og indsamling af tøj, møbler og andre basisting til hjemmet. Grønnevang Kirke i Hillerød har været involveret i etablering af midlertidige flygtningeboliger i en børnehave i sognet ved at skaffe frivillige til malearbejde. 

Forebyggelse af konflikter

Nogle sogne har oplevet, at lokale borgere imødekommer tilkomsten af flygtninge med skepsis. Derfor har kirker og præster forsøgt at forebygge konflikter ved at opfordre til dialog.

I Gørløse Sogn har kirken og lokalrådet sammen skrev et indlæg, som blev bragt på de social medier, i Hillerødposten, på kirkens hjemmeside samt i kirkebladet for at forhindre eventuelle konflikter.

“Derpå trådte byens gode kræfter i karakter og meldte sig med et varmt og imødekommende naboskab, som har taget imod flygtningene med åbne arme, arrangeret en åben velkomstaften, hvor alle var inviterede, og hvor flygtningene kunne præsentere sig selv for bysbørnene,” fortæller sognepræst Eva Mikkelsen.