Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Psykisk syger finder ro i kirken

“Kirken er et af de få steder, hvor man ikke arbejder efter mål- og rammestyring,” sagde formand for Psykiatrifonden til Diakonidagen.

Anne Lindhardt mener, psykisk syge skal integreres i kirker, uden at det går ud over fællesskabet. Det sagde hun til Diakonidagen 2017. Foto: Kåre Gade.

Af Kåre Gade

“Hvad kan vi gøre for bedst at inkludere psykisk syge, som kommer i kirken?” lød et af spørgsmålene til formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt, som talte på stiftsdagen for diakoni i Helsingør Stift den 25. februar.

“Først og fremmest kan I simpelthen være tilstede uden at skulle nå et bestemt resultat. Kirken er efterhånden et af de få steder, hvor man ikke arbejder efter den samme mål- og rammestyring, som i resten af samfundet,” sagde Anne Lindhardt.

Ingen klientgørelse

At kirkerne er et frirum, hvor sårbare og udsatte kan komme uden at uden at blive klientgjort, var en pointe, der gik igen i alle oplæg på den velbesøgte diakonidag, der fandt sted i Buddinge Kirke under overskriften “Livsmod - udveje fra angst, sorg, ensomhed”.

Søren Egemar Knudsen, som står bag Facebook-siden “Efterladt”, pegede på, at kirkerne er et af de få steder, der tilbyder sorggrupper for efterladte.

Carsten Larsen og Linda Villadsen fra Næstehjælperne fortalte, hvordan det lavpraktiske menneske-til-menneske-netværk, de har startet på Facebook, ikke skelner mellem hvem, der hjælper, og hvem, der bliver hjulpet. Alle er næstehjælpere i netværket, som flere steder - bl.a. i Ishøj - samarbejder med sognekirker.

Hvad har du lyst til?

Anne Lindhardt lagde vægt på, at psykisk syge sagtens kan have en ‘normal’ religiøsitet, men at det psykiatriske system til gengæld har det svært med det religiøse. I kirken kan de psykisk syge få lov at have deres religiøsitet i fred og samtidig bidrage til fællesskabet.

“I skal ikke inddrage den psykisk syge ved at sige; ‘vi mangler én til at lave kaffe’ - I skal tage den psykisk syge med, når opgaverne fordeles og spørge ‘er der noget af det her, du har lyst til at tage dig af?’,” sagde Anne Lindhardt.

Går det ud over andre?

En deltager fortalte, at hun for nylig havde været ude for en episode, hvor nogle psykisk syge havde domineret et ældremøde og gjort nogle af de andre bange. Anne Lindhardt erkendte, at når der er tale om en aktiv psykose, kan det være svært at rumme i fællesskabet.

“Der er ingen nemme løsninger. Man kan blive nødt til at inddæmme den psykisk syge, hvis det går ud over andre i fællesskabet. For eksempel tage en samtale på tomandshånd, bede en bøn eller synge en salme,” sagde Anne Lindhardt.

”Det er jo det, I præster kan,” tilføjede hun.

Det fik en deltager til at markere:

“Man behøver altså ikke at være præst for at bede en bøn eller synge en salme,” sagde hun.

Se flere billeder fra diakonidagen på Helsingør Stifts Facebook-side.