Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Præster fortæller billedhistorier på kunstmuseet

Nivaagaards Malerisamling og Fredensborg Provsti har succes med billedfortællinger, som provstiets præster står for.

Billedfortælling på Nivaagaard

Sognepræst Dorte Fabrin Beltoft fortæller om Lucas Cranachs billede “Madonna og Kristusbarnet med den lille Johannes Døberen og engle”. Foto: Kåre Gade

Af Kåre Gade 

Det er en decembermørk og regnvejrstung onsdag aften, og kun få besøgende har fundet vej til Nivaagaards Malerisamling. Men i det hjørne af museet, som rummer samlingen af renæssancemalerier, begynder en flok at samle sig.

Der er sat klapstole frem foran et af malerierne, hvor sognepræst i Rungsted Dorte Fabrin Beltoft byder velkommen. Hun står for denne måneds foredrag i serien “Præstetanker og billedfortællinger”, hvor præsterne fra Fredensborg Provsti skiftes til at fortælle om et billede på museet.

Fordi det er advent, og fordi næste år er reformationsjubilæum, har Dorte Fabrin Beltoft valgt at tale om maleriet “Madonna og Kristusbarnet med den lille Johannes Døberen og engle”, som er malet af Lucas Cranach den Ældres værksted i Wittenberg engang efter 1537.

Luther, Cranach og reformationen

“Maleriet er et andagtsbillede, der passer til den nye, lutherske kristendomsforståelse. Luther gjorde op med tilbedelsen af helgenbilleder, men han var ikke billedstormer. Tværtimod mente han, at billeder var vigtige redskaber til undervisningen i troen,” siger Dorte Fabrin Beltoft.

Hun sammenligner Cranach-maleriet med et tilsvarende motiv af Bugiardini på en anden væg. Hun fortæller om Cranach-værkstedets betydning for reformationen. Og hun fortolker iscenesættelsen af figurerne i billedet og forklarer den bibelske og sakramentale symbolik bag den drueklase, som den lille Johannes Døberen rækker Jesusbarnet.

Præstetanker og billedfortællinger

Hver måned fortæller en præst fra Fredensborgs Provsti om et billede fra Nivaagaards egen samling eller fra den aktuelle udstilling. Se programmet.

Ikke kun religiøs kunst

“Præstetanker og billedfortællinger” er et fast samarbejde, som nu kører på femte år. Initiativet skyldes Nivaagaards direktør Michael Bjørn Nellemann. For nogle år siden inviterede han en psykoanalytiker, en forfatter, en skuespiller og en præst til at tale om nogle af museets billeder.

“Det er fagligt spændende at høre anden vinkel end den stringent kunsthistoriske. Præsten var rigtig god, og vi kom til at tale om de mange religiøse motiver, der findes i samlingen, og at der var basis for et samarbejde,” siger Michael Bjørn Nellemann.

Han tog kontakt til provst Hans-Henrik Nissen, som var helt med på idéen. En gang om året mødes præsterne i provstiet og fordeler billederne mellem sig. Og det er ikke kun de religiøse motiver, de kaster sig over. Især billeder fra de aktuelle særudstillinger er der rift om blandt præsterne.

“Det gik hurtigt op for os, at præsterne også gerne vil tale om billeder, som ikke har religiøs karakter. Og at de omvendt ikke nødvendigvis giver en religiøs fortolkning, selv om motivet er religiøst,” siger Michael Bjørn Nellemann.

Billedfortællinger på Nivaagaard

Charlotte Starcke kommer ofte til arrangementerne: “Det er ligesom højskolen: Folk, der er optaget af noget, bliver man selv optaget af.” Foto: Kåre Gade

Sognepræst Dorte Fabrin Beltoft kalder det en kærkommen udfordring at få mulighed for at formidle teologi og anvende sin faglighed i fortolkning af både religiøse og verdslige billeder på Nivaagaard.

“Bibelfortolkning er min hovedinteresse, og derfor vælger jeg helst religiøse motiver, selv om jeg også har talt om andre slags billeder,” siger Dorte Fabrin Beltoft.

Præster er gode historiefortællere

For Nivaagaard betyder samarbejdet, at præsterne fungerer som ambassadører for museet i deres menigheder. Og for præsterne er det en mulighed for at tale for folk, der ikke kommer i kirken. Ofte er der 40-50 tilhørere, som møder op til foredragene. 

Charlotte Starcke er blandt tilhørerne til Dorte Fabrin Beltofts foredrag. Hun er hverken kirkegænger eller medlem af folkekirken, men kommer ofte til “Præstetanker og billedfortællinger”. 

“Jeg synes, det er fint, at præsterne kommer ud af kirkerne. De har en anden indfaldsvinkel end kunsthistorikerne, og da jeg ikke er særligt bibelstærk, synes jeg, at jeg får noget fortalt, som jeg måske ikke lige havde tænkt på før,” siger Charlotte Starcke.

“Præsterne er gode historiefortællere, og hvem vil ikke gerne høre en god historie?”

Billedfortællinger på Nivaagaard

“Det er altid spændende at blive klogere. Vi talte om i bilen, at vi trænger til fordybelse og ny viden,” siger Lene Juul-Andersen og Lotte Eriksen, som er kommet fra Helsingør for at være med til arrangementet. Foto: Kåre Gade