Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Præst og politiker: kortlæg chikane af kristne på asylcentre

Der er behov for uvildig undersøgelse af chikane mod kristne, mener sognepræst og politiker.

Flygtningepræst Niels Nymann Eriksen mener, at der bør foretages en uvildig undersøgelse af chikane mod kristne konvertitter i asylcentre. Foto: Anders Haubart Madsen

Af Anders Haubart Madsen

Nu har vi hørt historierne gentagende gange og i et stort omfang. Derfor er der brug for en uvildig undersøgelse af forfølgelse og chikane mod kristne konvertitter på asylcentrene. 

Sådan lød det fra flere oplægsholdere til konferencen ‘Forfulgt’, som var arrangeret af Mellemkirkeligt Udvalg i Helsingør Stift. 

“Det er ikke nok, at vi hører om det fra os præster, eller at asylcentrene selv undersøger det. Der er behov for, at en uvildig instans får kortlagt den her problematik,” sagde Niels Nymann Eriksen.

45 procent føler sig chikaneret

FORFULGT

Mellemkirkeligt Udvalg i Helsingør Stift står bag konferencen 'Forfulgt' - om forfølgelsen af kristne.


Se opgørelsen over de farligste lande at være kristen i hos organisationen Åbne Døre.


LÆS OGSÅ ARTIKLEN:

"Det er en af vor tids helt store tragedier"

Han er sognepræst i Apostelkirken på Vesterbro, hvor mange asylansøgere er konverteret til den kristne tro.


Under sit oplæg gav han flere eksempler på de historier om vold og chikane, han hører fra kristne konvertitter, der lever på danske asylcentre.


Historier, som også er fortalt i lignende former i Kristeligt Dagblad, hvor en rundspørge blandt indvandrerpræster viste, at 45 procent af de kristne konvertitter har følt sig chikaneret på grund af deres religion.

Både dengang i avisen og under konferencen opfordrede folketingspolitiker Naser Khader (K) til at få foretaget en uvildig undersøgelse af problemets omfang. 

“Jeg har gentagende gange opfordret til, at vi får set på chikane på asylcentrene. Lad os få undersøgt, hvor stort problemet er,” sagde han.

Ofte chikane i køkkenet

Niels Nymann Eriksen fra Apostelkirken har undervist og døbt mange af konvertitterne, og han hører mange historier om konflikter mellem især muslimer og kristne konvertitter på asylcentrene.

Det er især i køkkenet, at konflikterne opstår. Når gryderne med mad til henholdsvis kristne konvertitter og andre trosretninger krydser veje på asylcentrene, kan der opstå chikane omkring madvaner og trosspørgsmål.

Det er bare sjældent, at historier kommer frem i offentligheden, understreger præsten.

“Der er mange kristne konvertitter, der vælger at holde lav profil. Det er trist, men jeg støtter dem i det, for jeg kan godt forstå den frygt, de går rundt med,” siger han.

Under konferencen var det meningen, at kirkeminister Bertel Haarder (V) skulle have redegjort for regeringens intentioner på området, men han var desværre nødt til at melde afbud.