Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Oplev en lynhurtig bibelmaraton i Virum Kirke

"Det er vigtigt ikke at tage fejl af Nilen og Den brændende Busk," siger holdet bag forestillingen 'Bibelen på 45 minutter'.

Bibelen på 45 minutter

Sognepræst Kristian Tvilling og kirkekulturmedarbejder Marlene Kejser  genfortæller Bibelen på 45 minutter.

Tekst og foto: Kåre Gade

'Bibelen på 45 minutter' er både titel og varedeklaration på den forestilling, der i denne uge tager form i Virum Kirke.

"Men lige nu er det snarere Bibelen på 54 minutter," indrømmer instruktør Nanna Graugård Jessen, da holdet mødes til prøver tirsdag eftermiddag.

Præmissen for forestillingen er, at sognepræsten (Kristian Tvilling) udfordrer kirkekulturmedarbejderen (Marlene Kejser) til at fortælle Bibelen, fra Skabelsen til Apokalypsen, på kun 45 minutter. De to skuespillere er også i virkeligheden sognepræst og kirkekulturmedarbejder ved Virum Kirke. Og også i virkeligheden er det noget af en udfordring at fortælle Bibelen på tre kvarter.

"Vi skal have tempoet i vejret, og så bliver vi måske nødt til at slå nogle flere 'darlings' ihjel. Selv om jeg håber, vi kan nøjes med at fjerne nogle øh’er," siger Nanna Graugård Jessen.

Det siger sig selv, at en hel del 'darlings' - dvs. yndlingssteder - forlængst har måttet lade livet, siden Kristian Tvilling plantede ideen til forestillingen hos kirkens nyansatte kirkekulturmedarbejder sidste år. Bibelen er en skattekiste af fortællinger, som hver især vil kunne levere stof til adskillige teatertimer.

Alligevel er det lykkedes holdet at få samtlige Bibelens 66 bøger med i manuskriptet. Et hurtigt regnestykke fortæller, at der er cirka halvanden bog i minuttet. Det kan man kalde en lynhurtig bibelmaraton.

"Ja, men nogle af bøgerne nævner vi bare kort – f.eks. 3. Mosebog med jødernes love – mens 1. Mosebog med alle de spændende historier får lov at fylde mere," siger Kristian Tvilling.

I har beholdt de frække steder?

"Ja, haha, vi har faktisk nogle meget erotiske citater fra Højsangen med," siger Marlene Kejser.

Bibelen på 45 minutter

'Bibelen på 45 minutter' er skabt i samarbejde mellem Virum Kirke og Det andet Scenarie. Projektet er støttet af Kongens Lyngby Provstis Udviklingspulje. Forestillingen anbefales til publikum over 12 år. 


Oplev forestillingen

Bibelen på 45 minutter kan opleves i Virum Kirke lørdag den 25. november kl. 17.00 og søndag den 26. november kl. 17.00. Billetterne er gratis og kan reserveres efter først til mølle-princippet på www.virumkirke.dk.


Erfaring med kirkerum

Marlene Kejser har sammen med Nanna Graugård Jessen og Kristian Tvilling lavet manuskriptet.


Jessen og Kejser kender hinanden fra dramaturgi på Aarhus Universitet. Det samme gælder stykkets dramaturg Marie Enevoldsen. Sammen udgør de teaterselskabet Det andet Scenarie.


Forestillingens scenograf og kostumier Irene Kleisdorff Hougaard er en hyppig samarbejdspartner.


Det andet Scenarie har tidligere blandt andet lavet forestilingen 'Sand' i Trinitatis natkirke i København. De har medvirket i Københavner-Passionen, og de har tilrettelagt åbningen af Himmelske Dage i København i 2016.


"Ja, på en eller anden måde er vi kommet til at arbejde meget i kirker. Men det er også nogle fantastiske rum. Vi bruger hele rummet i forestillingen," siger Nanna Graugård Jessen.

Bibelen på 45 minutter

Syndfloden. Noahs ark er en stige og en paraply. 

Udover kirkerummet består scenografien fortrinsvis af rekvisitter. Omdrejningspunktet er 66 bøger, som køres ind på en trækvogn. Fem dage før premieren er en af skuespillernes udfordringerne at huske forskel på bøgerne.

"Hver bog indeholder nogle ting, som illustrerer indholdet. Så det er vigtigt ikke at tage fejl af Nilen og Den brændende Busk," siger Marlene Kejser.

Det lyder som en humoristisk forestilling?

"Det er det også," siger Nanna Graugård Jessen og tilføjer:

"Selv om de andre har fjernet rigtigt mange af mine jokes. De mener, at forestillingen er blevet sjovere af det."

Bibelen på 45 minutter

Marlene Kejser er nået til Salmernes Bog.