Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Nye korværker er både til Luther-året og fremtiden

Med ny kormusik markerer Fredensborg Provstis korsamarbejde, at reformationen også handlede om gudstjenestens musik.

else-marie kristoffersen

"Vi har en forpligtelse til at forny kirkemusikken," mener organist Else-Marie Kristoffersen - her i Fredensborg Slotskirkes Pigekors prøvelokale på Fredensborg Slot. (Foto: Kåre Gade)

Af Kåre Gade

Korsamarbejdet i Fredensborg Provsti:

 

Fem sogne gået sammen om at tilbyde alle børn i provstiet fra 0. klasse til 7. klasse den allerbedste sangundervisning.

Desuden er Fredensborg Slotskirkes Pigekor for de 14 til 22-årige en del af samarbejdet.

Læs mere. 

Musikken spillede en central rolle i den lutherske reformation.

Derfor har Fredensborg Provstis korsamarbejde valgt at markere jubilæet med ny musik, der binder fortid og nutid sammen.

Komponisterne John Frandsen, Jakob Lorentzen og Phillip Faber har skrevet nye værker specielt til korene.

Musikken vil i det kommende halve år kunne høres ved koncerter i og uden for Helsingør Stift, ligesom de vil indgå i stiftets officielle festgudstjeneste i Helsingør Domkirke søndag den 29. oktober.

Forpligtelse til at forny

Else-Marie Kristoffersen, som er organist ved Asminderød Kirke og Fredensborg Slotskirke, og som akkompagnerer korene, fortæller, hvorfor korene valgte at fejre reformationsjubilæet med nyskrevne værker.

“Dels synes jeg, at vi har en forpligtelse - musikalsk, men også luthersk - til at blive ved med at forny kirkemusikken. Og dels ville vi gerne lave noget, som var mere end en event."

"En event er ligesom et cirkus, der kommer til byen - når det er rejst, er der kun det nedtrampede græs tilbage, hvorimod den nye musik kommer til at leve videre, når jubilæet er slut,” siger hun.

Fredensborg Slotskirkes Pigekor

Fredensborg Slotskirkes Pigekor er blandt de kor, som skal opføre de nye værker, skrevet i anledning af reformationsåret. (PR-foto)

Korsamarbejdet i Fredensborg Provsti er et tilbud til børn fra 0. til 7. klasse og omfatter en række kor på forskellige niveauer - fra et børnekor for de yngste til koncertkoret for de ældste. 

Samarbejdet omfatter desuden Fredensborg Slotskirkes Pigekor - et af landets bedste pigekor, som er for piger fra 8. klasse og op. 

Børnekoret ledes af Henrik Schrøder, mens alle de øvrige kor ledes af Cille Buch. De nye værker er skrevet i forskellige musikalske og tekstlige sværhedsgrader, så alle korene får lov at deltage.

“Det betyder, at 100 børn får lov at synge Luther-musik og får del i noget, som de vil huske hele livet,” siger Else-Marie Kristoffersen.

Tre komponister, tre opgaver

De tre komponister har fået hver deres opgave. John Frandsen, som er organist i Stavnsholtkirken i Farum, har komponeret en introitus for orgel og ligestemmigt kor over Luthers “Nu fryde sig hver kristenmand” - et stort værk på et kunstnerisk og teknisk højt niveau. 

John Frandsens værk findes i både en lang og en kort version. Sidstnævnte kan høres til festgudstjenesten i domkirken.

Jacob Lorentzen, organist ved Holmens Kirke, har skrevet tre motetter til pigekoret og koncertkoret (som er niveauet lige under pigekoret). Motetterne er nye melodier til kendte Luther-salmer, nemlig “Lovet være du, Jesus Kristus”, “Nu bede vi den Helligånd” og “I dødens bånd vor Frelser lå”.

“Det var vigtigt for os, at det var komponister, som også er kirkemusikere, der skrev værkerne. Der er mange dygtige komponister, som gerne vil skrive kirkemusik, men min erfaring er, at de ofte er for berøringsangste. Man skal kende traditionen godt for at turde udfordre og forny den,” siger Else-Marie Kristoffersen.

Den tredje komponist, Phillip Faber, er dog ikke kirkemusiker. Han har siden 2013 været dirigent for DR Pigekoret og har skrevet tre nye stykker til børne- og juniorkorene.

“De yngste skal ikke trækkes med noget, der er for tungt eller svært. Derfor spurgte vi Phillip, som har en evne til at skrive sangbart for børn - umiddelbart, enkelt og lige i hjertet.

”De tre stykker er én- og flerstemmige satser til klaverakkompagnement, og teksterne (af Merete Bandak og Anne-Lise Marstrand Jørgensen) handler om dåben, nadveren og “universets dimensioner”.

“Gennem århundrederne har kirkens musik - omend med lidt forsinkelse - fulgt kunstmusikkens udvikling. Med de nye værker fortsætter vi den lutherske tradition for løbende at forny kirkemusikken,” siger Else-Marie Kristoffersen.


Her kan du opleve de nye korværker:
 

Søndag den 29. oktober kl. 10.00: Ved festgudstjenesten i Helsingør Domkirke opføres Frandsens introitus og Lorentzens “Nu bede vi den Helligånd” af Fredensborg Slotskirkes Pigekor og Fredensborg Provstis Koncertkor.

 

Søndag den 12. november kl. 16.00: Officiel uropførelse af samtlige værker i Hørsholm kirke. Alle kor medvirker.

 

Søndag den 19. november kl. 14.00:  Musikgudstjeneste i Fredensborg Slotskirke med udvalgte værker.

 

Er du interesseret i at arrangere en koncert eller gudstjeneste, hvor korene og den nye musik indgår, så kontakt korleder Cille Buch