Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny konsulent vil støtte dem længst ude og nede i samfundet

Interview: Morten Miland Samuelsen er ny konsulent for diakoni.

Morten Miland Samuelsen, sognepræst ved Haraldskirken i Høje Gladsaxe, skal fremover arbejde halvtid som den nye konsulent for diakoni i Helsingør Stift. Foto: arkiv

"Det vigtigste for mig er at lave kirke sammen med dem, der er længst ude og længst nede i samfundet". 

Sådan lyder det fra Helsingør Stifts nytiltrådte konsulent for diakoni, Morten Miland Samuelsen, der har sagt ja til at stille op til et lille interview i forbindelse med sin tiltrædelse:

Hvordan definerer du diakoni?
- At frelse ikke bare er en religiøs definition, men også en befrielse til at være glad for at være menneske. 

- Det handler om at mødes med mennesker og følges med dem et stykke af deres livsvej. For at muliggøre tro, håb og kærlighed. Hvis det gør det svært for dem at leve med tro håb og kærlighed, er enten økonomisk eller socialt, så må vi arbejde med det.  


Hvordan vil du arbejde med økonomiske og sociale problemer?

MORTEN MILAND SAMUELSEN

Har været sognepræst i Haraldskirken, Høje Gladsaxe, siden 1983, hvor han fortsætter på halv tid, efter at han er blevet diakonal konsulent i 2016.


Han har skrevet ph.d.-afhandling om det kristne fællesskabs egenart og vilkår i lutherske storbymenigheder, baseret på feltstudier i Danmark og Norge. 

Desuden er han for Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) tovholder for flere netværk, herunder et for diakonipræster, og timelærer i kateketik på pastoralseminariekurset i København. 


Læs mere om Morten Miland Samuelsens arbejde som konsulent under kontaktsiden for stiftets konsulenter.

- Jeg har været med til at lave et værested i Høje Gladsaxe. Her møder man et fællesskab, hvor folk gider at være sammen med en, uden at man nødvendigvis behøver at blive gjort til et pænt middelklasse-menneske, før det lykkedes.


- Hvis man er i økonomisk nød, kan det være, man får en økonomisk håndsrækning, andre gange sætter vi os ned og laver et budget. Det kan være en el-regning, der ikke kan betales. Den får vi så til at forsvinde, så  man kan fortsætte sit liv med det, der betyder noget. 


Hvad er det interessante ved diakoni i dine øjne? 

At se mennesker rette ryggen og få taget byrder væk. At de holder op med at blive betragtet som klient og i stedet som ven. 

 

Hvordan vil du arbejde med diakoni som konsulent? 

- Der kommer snart til at være nogle sogne, der ikke har ressourcer til at tage diakonale initiativer lokalt, og der vil det være fint, hvis man for eksempel inden for et provsti ser hinanden som forbundne kar, og hvor man derfor kan lade ressourcerne flyde hen over grænser til der, hvor der er mest brug for dem.


- Jeg vil i første omgang tage kontakt til alle provstier for at gå i gang med, at vi i fællesskab udarbejder en strategi, sådan at alle sognene inden for provstiet har en fælles politik for diakoni.