Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Når kunst fylder kirken med søgen efter tro 

Rønnevang Kirke har fået kunstneren Ludmila Pawlowska til at nyfortolke kristne ikoner.

Kunstneren Ludmila Pawlowska udstiller 'Ikoner i forvandling' i Rønnevang Kirke i et forsøg på at skabe nye veje ind i troen. Foto: Anders Haubart Madsen

Af Anders Haubart Madsen

Kunst kan skabe rum for nye tanker om tro. Den kan appellere til besøgende, der ellers ikke ville komme i kirken.

Det er blandt andet derfor, at Rønnevang Kirke i Taastrup har indgået et samarbejde med en kunstner om at nyfortolke kristne ikoner, fortæller sognepræst Søren Isak Nolsøe.

"For os handler den her udstilling om at få flere snitflader ud til sognet. Vi vil gerne have endnu flere anledninger til at komme i samtale, og her kan kunst være med til at tale til flere forskellige folk", siger han og nævner, at lokale borgere allerede er begyndt at stoppe op ved den del af udstillingen, der står uden for kirken.

Igangsat af mors død

Ludmila Pawlowska

Kasakhstansk kunstner bosat i Sverige.


Har udstilt værker over hele verden, og er til daglig en del af Galleri Odenslunda i Sverige.


Se mere på: http://www.ludmilapawlowska.se/

Det er den kasakhstanske kunstner Ludmila Pawlowska, der står bag udstillingen 'Ikoner i forvandling'. 


Hun fortæller, at den er blevet til på baggrund af hendes mors død for 20 år siden samt et ønske om at besvare et af livets største spørgsmål - meningen med tilværelsen.


"Min mor døede, mens jeg gik på kunstskole i Moskva, og hendes død fik mit liv til at gå helt i stå. Siden da har jeg været optaget at finde svar, og en af de måder, jeg har fundet dem på har været gennem troen og i de ikoner, som knytter sig til kristendommen".

Tiltrukket af forbudte ikoner

Ludmila Pawlowska er opvokset i Kasakhstan, dengang det var en del af Sovjetunionen. Hendes tilværelse var præget af et både multikulturelt og totallitært miljø.


"Det lyder som en kliché, men eftersom religiøse ikoner altid har været forbudt, hvor jeg kommer fra, har det altid ligget mig nært at arbejde med dem som kunstner", siger hun.


"De har hjulpet mig med at finde min egen vej i troen, og jeg håber, de kan gøre det samme for dem, der kommer og ser udstillingen". 


'Ikoner i forvandling' er lanceret i forbindelse med Rønnevang Kirkes 40 års jubilæum, der blev fejret med gudstjeneste 4. september 2016. Udstillingen er åben over efteråret, så længe kirken er åben. 


Få en smagsprøve på, hvordan udstillingen ser ud i videoen herunder.