Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Når kirken bliver et nødherberg

Præst fortæller om erfaringer med at huse hjemløse i en uge. 

Konfirmandkælderen i Avedøre Kirke fungerede som nødherberg under vinteren. Foto: Avedøre Kirke

Af Lars Gustav Lindhardt, sognepræst i Avedøre Kirke

Hvad sker der, når man åbner kirkens døre for hjemløse i en uge? Frivillige støtter op, og der opstår et behov for at tænke og strukturere en kirke anderledes.

17. januar i år bliver vores kirketjener opmærksom på de to frivillige Maria Durhus og Charlotte Munch, som akut søger lokaler i Hvidovre til husning af hjemløse. Kirken tager kontakt og stiller i første omgang vores konfirmandkælder til rådighed en enkelt nat, da temperaturen på det tidspunkt er meget lav. Dagen efter bliver initiativet udvidet til at strække sig en uge frem.

Maria og Charlotte sørger for et netværk af frivillige, som laver suppe, samler tøj og soveposer ind, og som overnatter sammen med de hjemløse i konfirmandkælderen. Vi behøver derfor ikke at stille personale til rådighed, hvilket også ville have været svært for os at gøre. Aftalen med de frivillige er, at lokalerne er åbne for hjemløse fra klokken 17 til otte næste morgen i hverdagene og hele dagen i weekenden, ligesom de frivillige sørger for oprydning og rengøring.

Den første nat er der ikke mange hjemløse, men de efterfølgende nætter er der 15-20 overnattende foruden frivillige. Vi oplever stor tilslutning fra lokalsamfundet, som hurtigt får fyldt konfirmandlokalerne op med frakker, bukser, sko, sokker, soveposer, hundemad og meget mere – alt sammen private donationer.

Belastning for undervisning

I forbindelse med oprettelsen af nødherberg i kirkens lokaler har vi i kirken en del overvejelser og dialog: På den ene side er det tydeligt, at det er for koldt at overnatte uden tag over hovedet, og en del af de hjemløse, som har mest brug for husly, har af forskellige årsager ikke mulighed for at anvende kommunale herberg eller lignende.

På den anden side er tilstedeværelsen af så mange hjemløse, det donerede tøj og mad og alt, hvad der skal bruges i den forbindelse, en relativt stor belastning for især vores mulighed for at undervise konfirmander og minikonfirmander.

Der er derfor enighed i kirken om, at vi selvfølgelig vil lægge hus til så længe, der er akut behov for det, men at vi naturligvis heller ikke kan fungere som en mere eller mindre permanent hjælpeinstitution uden at tænke og strukturere hele vores kirke radikalt anderledes.

Vi har siden snakket med Charlotte Munch og Maria Durhus om mulighederne for at gentage initiativet næste vinter, og de to kommer til møde i Avedøre Kirke for at fortælle om deres erfaringer og oplevelser.