Nyheder
Nyheder

Mellemøstens tv-kirke opmuntrer kristne og oplyser alle andre

Hør om den kristne tv-kanal Sat7 til stiftsstævne i Egedal Kirke.

Mette og Claus Swartz Andersen har været udsent til Mellemøstens kristne tv-kanal Sat7 siden 2014. Den 10. september besøger de Egedal Kirke. Foto: Privat

Af Anders Haubart Madsen

Er der håb for kristendommen i Mellemøsten?

"Ja," lyder det med forsigtig optimisme fra to danske udsendte fra Afrika Mission, Mette og Claus Swartz Andersen, der siden 2014 har arbejdet for den kristne tv-station Sat7 fra et kontor i Cypern. 

"Der er håb for Mellemøsten, fordi det er et område med mere og mere fokus på kristne værdier i hjemmene. Sat7 gør en forskel i lande, hvor kristendommen ellers har det svært i offentligheden." 

10. september er de inviteret til stiftsstævne i Egedal Kirke af stiftsudvalget Ydre Mission for at uddybe den optimisme. 

Debat i lukkede hjem

De to mediemedarbejdere begrunder deres positive syn på fremtiden med deres erfaringer fra arbejdet med en tv-station, hvis fem kanaler når ud til op mod 21 millioner mennesker i lande som Tyrkiet, Irak, Egypten og Iran. 

Her er de med til at skaffe finansiering og planlægge programmer. De arrangerer tv-debatter om sexchikane og vold i hjemmet for at komme kvindeundertrykkelse til livs, og de laver populært børne-tv på arabisk – bl.a. udsendelser med undervisning til de godt 13 millioner børn i regionen, der ikke længere går i skole.

(Artikel fortsætter under foto)

Sat7's børne-tv på arabisk. Foto: Pressefoto

"Hvis jeg har en dårlig dag, skal jeg bare slå op i de mere end 800 seerhenvendelser, vi får hver eneste dag, hvor folk takker os for vores arbejde. Det fantastiske ved tv er, at vi kan nå ind i nogle ellers lukkede hjem og debattere emner, der har stor betydning for folks liv," fortæller Mette Swartz Andersen.

Opmuntrer forfulgte kristne

Sat7's kanaler når ud til lande, som kristne i stor stil har forladt de senere år. Under stiftets Mellemkirkelige Udvalgs konference 'Forfulgt' henviste oplægsholder Thomas Gammeltoft Hansen blandt andet til en opgørelse, der viser, at andelen af kristne i Mellemøsten er faldet fra 10 procent i år 1900 til 4 procent i 2011.

LÆS ARTIKEL"Det er en af vor tids helt store tragedier"

Den udvikling kan de to danske Sat7-medarbejdere godt genkende.

"Det er ikke nogen tvivl om, at det fortsat kan være farligt at være åben omkring sin kristendom i Mellemøsten. Mange er oplært med, at kristendom er farligt." 

"Derfor er vi der også for at opmuntre de kristne i området. Sat7 er deres kirke i de lande, hvor de ikke har et kristent kirkerum. Det er samtidig en måde at oplyse alle andre om, hvad kristendom er. Hvad Guds kærlighed er," siger de to udsendte. 

Læs mere om stiftsstævne i Egedal Kirke med Ydre Mission her.