Nyheder
Nyheder

Luther på falderebet I:III

Har du ikke smagt Lutherøl eller hørt om den trælbundne vilje? Fortvivl ej! Her er guiden, der fører dig sikkert ud af Lutheråret.

Af Sarah Auken

Lutheråret 2017 går på hæld. Men du kan stadig nå at plante et træ, høre et foredrag, spise en Luthermiddag, løbe et Lutherløb, synge en Luthersalme og gå til en reformationsfejringsgudstjeneste.

I den sidste tid op til den store reformationsfejring vil vi pege på nogle af de mange arrangementer i Helsingør Stift 

Dette er langt fra en udtømmende guide. Så orientér dig også i din sognekirke, lokalavisen eller på Facebook.

Luther i dansk kirke og kultur

12. oktober kl. 14.30 i Virum Kirke 

Eftermiddagsmøde med Niels Henrik Gregersen

Giver det mening, at folkekirken stadig baserer sig på bekendelsesskrifterne fra Luthers tid, eller trænger vi til en ny reformation?

Niels Henrik Gregersen er professor i samtidsteologi på Københavns Universitet, og sammen med Carsten Bach-Nielsen udgiver af tre binds-værket ”Reformation i dansk kirke og kultur 1517-2017”.

Til foredraget vil han tegne et billede af Luthers og reformationens rolle i det 20. århundredes kultur og give et bud på, hvordan vi selv skal forholde os til ham i dag. 

Medaljen er præmien for at have gennemført Lutherløbet i Smørum.   (Foto: David Foli)

Reformationens stemmer i Helsingør

20 - 31. oktober i Helsingør

Festival i anledning af reformationsjubilæet 2017

Et sammensurium af teater, kunst, samtaler, film, foredrag og koncerter.

Tag f.eks. på rundvisning i byen og få nogle af historierne om de institutioner, der voksede ud af reformationen. Syng med på nogle af Luthers salmer, kom og se et reformationsspil i klostret, eller hør et foredrag om, hvorfor vi taler dansk og ikke plattysk.

Festivalen arrangeres i samarbejde med Sct. Mariæ Kirke, Helsingør Domkirke, Helsingør Aftenskole og Folkeuniversitet, Helsingør Teater og Helsingør Kommunes Museer.

Luther og Musikken

26. oktober kl. 19.30 i Stengård Kirke

Koncert og foredrag.

Luther mente, at musik kunne glæde de bedrøvede, opmuntre de fortvivlede, neddæmpe et hadefuldt sind og fordrive Djævelen. Næsten al musik var gavnlig og god, mente Luther, men den var allerbedst, hvis den blev brugt til at prise Gud. På den måde blev der tæt forbindelse mellem musik og teologi. 

Stengård Kirkes kor under ledelse af Birgitte Stage synger bearbejdelser af Luthersalmer. 

Kurt Levorsen, vil ledsage koret og improvisere på kirkens orgel og Charlotte Dagnæs-Hansen fortæller om Luthers syn på musikken.  

En ægte Lutherlagkage!  Foto: Sille Arendt

Gud og Spaghetti med Luther lagkage

7. november kl 17-18 i Skovvejskirken, Ballerup

Gudstjeneste for børn i alle aldre

På kirkens hjemmeside står der:

Luther blev rigtig sur på paven i 1517, og derfor bankede Luther sine ønsker op på slotsdøren i Wittenberg, så folk kunne læse om hans „teser“. Vær med til at lege og selv banke dine ønsker op på en dør, mens vi lytter til, at koret synger sange om Luther.

Efter gudstjenesten spiser vi af­tensmad – og desserten er natur­ligvis: Luther lagkage!

Til bords med Luther

16. november kl. 16.30 i Hørsholm Sognegård

Foredrag og middag

Der indledes med foredrag om Lutherfamiliens hushold ved cand. mag. Barbara Zalewski.

Efter foredraget serveres en 8-retters menu med vin/øl. Under middagen bliver der fortalt om de enkelte retter. 

Som barn, ung munk og præst fastede Martin Luther 180 dage om året som alle andre. Efter offentliggørelsen af hans teser i 1517 protesterede flere og flere mod fastereglerne.

I 1522 begyndte agtværdige tyske borgere f.eks. at holde pølsegilder ved fastetidens begyndelse, og samme år anfægtede Luther fastens teologiske baggrund.

I 1525 blev Luther gift med en tidligere nonne, Katharina von Bora, der var af overklasseslægt og forstod at føre stort hus.

Familien med seks børn og utallige gæster spiste nu de samme retter året rundt. Råvarerne kom fra ejendommens køkken- og frugthave, stalde og hønsegård, suppleret med krydderier fra fjerne himmelstrøg, vin og god øl.

Et renæssancemåltid, dvs. mange forskellige retter, varede længe, så der var rigelig tid til samtaler og teologiske diskussioner – en samling af Luthers synspunkter fik derfor titlen Tischreden, Bordsamtaler.