Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Lektor: Disse tiltag kan forbedre folkekirkens arbejdsmiljø

Folkekirkens struktur gør den særligt sårbar over for konflikter. Men flere tiltag kan mindske udfordringer med dårligt arbejdsmiljø, mener lektor i ledelse Søren Voxted.

Folkekirken kan selv imødekomme udfordringer med konflikter mellem faggrupper i folkekirken med uddannelse og særligt fokus i menighedsrådene, mener lektor i ledelse Søren Voxted. Foto (arkiv): Kåre Gade 

Af Anders Haubart Madsen

SØREN VOXTED

Lektor i ledelse og ved Syddansk Universitet

Forfatter til bogen 'Faglig Ledelse i Offentlige Organisationer'


PSYKISK ARBEJDSMILJØ I FOLKEKIRKEN

Der er konflikter mellem medarbejdere i kirkerne, men mange af dem kan forhindres, lyder beskeden fra en underviser i ledelse og tidligere menighedsrådsmedlem.

"I folkekirken bliver man nødt til at sige højt, at der er et problem. Man skal have særlig opmærksomhed på det psykiske arbejdsmiljø, og det skal italesættes over for menighedsrådene," siger Søren Voxted, lektor i ledelse ved Syddansk Universitet og tidligere menighedsrådsmedlem i Fløng Sogn.

Fravær af synlig ledelse

At folkekirken har en udfordring i forhold til psykisk arbejdsmiljø, er efterhånden velkendt. Senest blev det slået fast med en undersøgelse fra maj 2017, der viste, at hver fjerde præst har følt sig mobbet på arbejdspladsen inden for det seneste år.

Helsingør Stift har nedsat et særligt rejsehold for at komme konflikterne mellem præster til livs, men når det gælder det psykiske arbejdsmiljø på tværs af faggrupper, kommer de kirkelige arbejdspladser ofte til kort.

På trods af øget opmærksomhed omkring problemerne.

"Det er et fravær af personaleledelse, som gør, at folkekirken ikke har den stopklods over for konflikter, som andre virksomheder har," siger Søren Voxted og peger på, at problemerne er særligt udbredte i de mindre sogne. 

Små sogne er sårbare

"Fraværet af en synlig ledelse er især en udfordring på de små steder med meget stor nærhed mellem medarbejderne. Normalt vil en ledelse sammensætte et hold af medarbejdere, der kan lide hinanden, men den præmis er ikke altid indfriet i et lille sogn," siger han.

Lektoren mener derfor, at provster og kontaktpersoner har et ansvar for at gøre menighedsrådene opmærksom på værdien af at have et godt psykisk arbejdsmiljø. Samtidig foreslår han, at folkekirken overvejer selv at uddanne en medarbejder i hvert sogn i arbejdsmiljø på en måde, der tilser arbejdspladsens særlige struktur.

Kirkelig uddannelse i psykisk trivsel

”Typisk har man en graver som sikkerhedsrepræsentant, der har lært, hvordan man undgår skader med motorsaven på et paragraf 20-kursus. Det er fint nok, men det er langt fra den hyppigste grund til arbejdsmiljøskader."

"Derfor er der måske en idé i, at folkekirken siger, at der er eget forløb for sikkerhedsrepræsentanter med særligt fokus på det psykiske arbejdsmiljø, fordi der på den her arbejdsplads er nogle særlige vilkår.”

Men Søren Voxted vil samtidig gerne advare mod at udråbe folkekirken som et sted med et særegen dårlig stemning blandt medarbejderne.

”Man skal også huske på, at der er et dårligt arbejdsmiljø i mange virksomheder, så folkekirken er ikke nødvendigvis værre end andre steder. Der er måske bare en forestilling i befolkningen om, at folkekirken er et sted, hvor man er særligt søde ved hinanden, og derfor får det ekstra opmærksomhed i medierne, når det viser sig ikke at være tilfældet.”  

Går den rigtige vej

Den aktuelle undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø blandt præster, der er foretaget af Oxford Research for Kirkeministeriet, viste også, at arbejdsmiljøet generelt er blevet bedre i folkekirken.

”Den kendsgerning gør dog ikke, at man skal se bort fra, at der fortsat er et problem,” slutter Søren Voxted.

Trivsel og arbejdsmiljø har været prioriteret højt i en årrække i folkekirken. Den seneste store undersøgelse af arbejdsmiljøet fra 2013 viste også, at det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken generelt er godt og på niveau med andre arbejdspladser i Danmark.