Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Kan man tale med en præst?

Kun få vil opsøge en præst, hvis de er i livskrise, viser en undersøgelse. Og det var også et rent tilfælde, at Claus Krogh Larsen fik hjælp af en præst, da han blev skilt. Lederen af en sjælesorgschat tror på, at det ændrer sig.

Pernille Hornum og biskop over Aalborg Stift Henning Toft Bro sidder parat ved tasterne på åbningsdagen for Sjælesorg.nu. (Foto: Claus Bjørn Larsen)

Af Malene Bjerre - opdateret 1. oktober 2018

Hvem ville du tale med, hvis du stod midt i en livskrise? 16 procent af alle voksne danskere ville opsøge en clairvoyant, en numerolog, en astrolog, en healer eller en auralæser. Kun seks procent kommer i tanke om at opsøge en præst. Det viser en undersøgelse som Epinion har foretaget for DR Tro i forbindelse med udsendelsen Fra Gud til guru, som blev vist tirsdag den 25.9.  

Tallet er ikke imponerende, men egentlig undrer det ikke Pernille Hornum, at det er så lavt. Hun er leder af Sjælesorg.nu, folkekirkens chattilbud til mennesker, der ønsker at tale med en præst. Tilbuddet er finansieret af fællesfonden og de ti stifter.

Fire dage om ugen sidder præster parat ved tasterne for at chatte om sexovergreb, mobning, skilsmisser, mindreværd og præstationsangst – alt, hvad folk nu har behov for at tale om. Præsterne oplever tit, at det kommer bag på folk, at man faktisk godt må henvende sig til en præst med noget, der ikke handler om død, Gud eller Jesus. Og at man ovenikøbet hverken behøver være medlem af folkekirken eller tro på Gud for at skrive. 

Rykker ved fordommene

”Folk kan finde på at skrive: ’Ih, det er altså grænseoverskridende. Jeg havde aldrig troet, jeg skulle skrive med en præst,’” fortæller hun. Men det finder de så ud af, at man godt kan. I løbet af de halvandet år, der er gået siden Sjælesorg.nu åbnede, har chatten haft 5.500 brugere, og i august 2018 var der 50 procent flere, der henvendte sig, end samme måned året før. 

”Vi er jo glade for, at vi kan rykke lidt ved fordommene,” siger Pernille Hornum. ”I gamle dage har der måske nok været præster, der prædikede synd og dommedag, men historierne hænger ved, i hvert fald hos folk, der er lidt ældre. Jeg tror, det gør, at mange umiddelbart hellere vil tale med en psykolog eller en terapeut.” 

Derfor handler det om at sende nye gode historier i cirkulation, mener hun. Og desuden tror hun, at der allerede er skred i opfattelsen af præsten hos de unge, der ikke har paraderne oppe på samme måde. ”De skriver fx: ’Nej, hvor cool, er du præst? Kan jeg godt lige skrive med dig her i ti minutter?’ Og bagefter hører vi fra dem, at de har fået så meget ud af det, at de vil kontakte den lokale præst næste gang.” 

Brug for at tale med et klogt menneske

Claus Krogh Larsen havde også et par fordomme, han måtte gøre op med, da han for et par år siden stod i en livskrise i forbindelse med en skilsmisse. 

Det var hans kone, der ikke ville mere. ”Vi havde en dreng med en adhd-diagnose, der ikke trivedes i skolen, og havde lige fået barn nummer tre, men nu ville hun skilles,” siger han. ”Jeg var virkelig i dyb krise og havde brug for at tale med et menneske der var klog på livet.

At det menneske skulle være en præst, var ikke faldet ham ind. Men så bladrede han tilfældigt i et sogneblad og så, at der var kommet en ny præst til Hareskov. Han lagde mærke til, at hun kom inde fra København.

”Jeg har tidligere mødt sådan nogle lidt højhellige præster, og dem kunne jeg ikke se, at jeg kunne bruge til noget,” siger Claus Krogh Larsen. ”Men jeg tænkte, at hun måtte kunne sætte sig ind i moderne menneskers liv, når hun kom fra storbyen, så jeg skrev til hende.” 

Meget hjælp at hente

Præsten skrev tilbage og inviterede ham til at komme og tale med hende. Og det blev et skub for den kriseramte mand. ”Hun var god til at få mig til at reflektere,” siger han. ”Jeg havde egentlig troet, at jeg skulle have støtte til at blive og kæmpe, men hun fik mig til at tænke, at skilsmissen måske var en meget god ide, og at jeg i stedet måtte begynde at arbejde med mig selv og genfinde mig selv i det.”

Claus Krogh Larsen sad på præstens kontor i et par timer, og det blev starten på en lang udvikling for ham. ”Jeg er meget taknemmelig over, at jeg mødte det fortrolige rum i den krisesituation, jeg stod i dengang. Det plantede i frø i mig og gjorde mig mere nysgerrig efter det spirituelle.”

Til gengæld ærgrer han sig over, at så få tænker på at tage kontakt til en præst, når de står i en tilsvarende situation. ”Jeg tror, der er rigtig meget hjælp at hente hos den lokale præst. De møder jo mennesker i alle de store livsbegivenheder: når nogen er død, når der er kommet et nyt barn, når folk skal giftes. De arbejder professionelt med livet og kriserne, og derfor kan de hjælpe os med at være i de store følelser, der følger med.”

Opdatering: DR har siden beklaget, at man har bragt historien om, at flere ønsker at tale med en clairvoyant end med en præst, fordi den statistiske usikkerhed har været for stor, nemlig på +/- 3,2 procent. Det gælder dog ikke i denne historie, hvor vi har har lagt tallene for flere behandlere sammen og der derfor uanset den statistiske usikkerhed stadig er langt flere, der opsøger alternative behandlere end præster.