Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Juleaften i Avedøre Kirke

Har dit sogn overvejet at indbyde til fælles juleaften i kirken? Sognepræst Inge Stagsted Lund fortæller, hvordan det foregår i Avedøre.

Juleaften i Avedøre Kirke

Juleaften i Avedøre Kirke.

Avedøre Kirke har i mere end 20 år fejret juleaftensfest sammen med frivillige, unge og gamle.

På et tidspunkt opstod der et ønske om at holde jul i kirkens menighedssal for alle, som ikke ønskede at sidde alene derhjemme. En flok frivillige stod sammen med kirkens præst for at arrangere aftenen.

I dag planlægger vores kirkekulturmedarbejder hele aftenen. Værtskabet går på skift mellem kirkens præster og kirkekulturmedarbejderen og deres familier.

Allerede kort efter sommerferien begynder de første forberedelser. Vi søger kommunen om §18-midler. Hvidovre kommune har hvert år været gavmild med tilskud til juleaften.

Pengene bruges blandt andet til pyntning af menighedssalen og indkøb af juletræ – træet i kirkerummet er for stort til at flytte ud på gulvet for at danse om det. 

Frivillige hjælper til

Hver deltager betaler 75 kr. (dog kun 25 kr. for børn). I begyndelsen af november begynder vores kirkekulturmedarbejder at finde frivillige til at lave maden og til at sidde med ved bordene.

Det er godt at have én ved hvert bord, som kan skabe god stemning, og som kan sørge for det praktiske. De frivillige melder sig selv eller findes gennem frivilligjob.dk.  

(Artiklen fortsætter under billedet)

Juleaften i Avedøre Kirke

Kirkekulturmedarbejderen har købt en gave til hver deltager.

Juleaftensfesten begynder kl. 18.00 efter sidste gudstjeneste. Vi får flæskesteg og ris á la mande. Derefter står vi ude i våbenhuset, mens juletræet tændes, inden vi sammen går ind og ser det smukke træ.

Vi danser om juletræet, nogle sidder ned. Vi synger og hører juleevangeliet, og der er en gave til hver deltager (som vores kirkekulturmedarbejder har købt).

Mens der danses om træet, rydder de frivillige op og dækker op til kaffe og knas. Under kaffen er der julelege. Det kan være banko, quiz eller lignende – det er op til aftenens vært. Der bliver selvfølgelig også tid til en julehistorie.

Omkring kl. 22.30 ønsker vi hinanden glædelig jul, og deltagerne tager hjemad. De frivillige og værten rydder op, sætter sig og taler om aftenen. Inden de går hjem, får de frivillige også en gave. Nogle bliver til midnatsgudstjenesten kl. 23.30, men de fleste er trætte og går hjem. 

Diakoni, julesorg og juleglæde

Deltagerne juleaften er meget forskellige: Enlige forældre med børn. To gode veninder, der synes det er skønt at få maden lavet, og at der er andre at fejre jul med. En hel familie, der har gjort det til tradition at komme. Enlige, der ikke har andre at holde jul sammen med. 

Det er en god blanding – når julesorgen melder sig hos den ene, stråler juleglæden hos den anden. Nogle deltagere er med hele aftenen, andre kan have grunde til at tage hjem tidligere. Som kirke er vi forpligtede på diakoni – at tjene hinanden – og med kirkens juleaften giver vi mulighed for, at man fejre budskabet om fred og frelse til mennesker sammen med andre i gode rammer.

Som værtsfamilie skal man indstille sig på en anderledes juleaften end den, som ens naboer og klassekammerater oplever. Som vært er det vigtigt at lytte til, hvor meget familien vil inddrages som frivillige. Vil de sidde som samlet familie (det er vigtigt, hvis der er børn med), og vil de have opgaver undervejs? 

Men generelt er det en god idé, at værten inddrager sin familie i forberedelserne med borddækning og pyntning af juletræ. 

"Resten af året er det godt at tænke på, at man har været med til at give andre en god jul," som ét værtsfamilie-medlem udtrykker det.

Skulle I have lyst til at holde juleaftensfest i jeres sogn er I velkomne til kontakte os i Avedøre for at høre nærmere om, hvordan vi gør.