Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Initiativprisen 2018: Hvem kan inspirere til fællesskab?

Det er tid til at indstille menighedsopbyggende tiltag til stiftets initiativpris på 10.000 kroner, der uddeles på Landemodet.

Initiativprisen 2018

Børnetjenesten, der taler med børnehavebørn om de store ting i tilværelsen, modtog Initiativprisen i 2016. (Arkivfoto)

Af Malene Bjerre

Har I i jeres kirke fået en god ide til at få folk i kirke? Eller til at få dem til at føle sig hjemme i kirken og som en del af den? Og virker ideen? Så del den med resten af Helsingør Stift – og vind 10.000 kroner. 

Igen i år uddeler Stiftsrådet sin pris for et initiativ, der hjælper til at opbygge og styrke menigheden. 

”Der foregår en masse gode ting rundt omkring i stiftet, som andre kan lade sig inspirere af,” siger Søren Ødum Nielsen, der er formand for Stiftsrådet. ”Men det kræver jo, at vi bliver opmærksomme på det.” 

Gode ideer skal bredes ud

Så derfor opfordrer han kirkerne i stiftet til at se sig omkring efter en aktivitet, der har givet bonus. Noget, der har opbygget fællesskab og sammenhængskraft i menigheden på en ny måde.

”Det var jo fx virkelig godt tænkt, da den første kirke fandt på at lave babysalmesang. Sådan en god ide skal bredes ud til alle os andre os, og det er det, initiativprisen skal hjælpe til med,” siger han. 

En blåstempling

I 2016 var det Børnetjenesten i Messiaskirken i Gentofte, der fik prisen. Børnetjenesten er er tilbud til børnehaver, der kommer på besøg i kirken ved højtiderne og taler om de store ting i livet. Hvad er det at have gode venner, være bange – eller at være død? 

Kirketjener Leif Hygild fortæller, at det var et dejligt skulderklap at få for ham og den anden initiativtager til projektet, Naja Månsson. De 10.000 kroner brugte de til at skrue lidt op for aktiviteterne. Men allervigtigst har det været, at de med prisen fik en officiel anerkendelse, som Børnetjenesten har kunnet bruge i fondsansøgninger og til at få andre provstier med. 

”Det har klart fungeret som en blåstempling,” siger Leif Hygild. ”Både i forhold til at få andre kirker med i projektet, til at gøre børnehaverne interesserede og ikke mindst til at lægge ved fondsansøgninger.”

Siden 2016 har Børnetjenesten haft vokseværk, så der i dag er store samtaler i børnehøjde i flere provstier og stifter. 

For få indstillinger

I 2017 blev prisen ikke uddelt, fordi der kom for få indstillinger. Søren Ødum er nu ikke i tvivl om, at det ikke skyldes mangel på spændende tiltag rundt omkring. 

”Men når man selv er fedtet ind i det og har arbejdet med det længe, glemmer man måske, at det, man har sat i gang, er nyt og derfor inspirerende for andre,” mener han. 

Derfor er der også mulighed for at indstille andre til prisen. Indstillingen skal sammen med en beskrivelse af projektet sendes til Helsingør Stiftsadministration (kmhel@km.dk) senest den 9. september 2018. Prisen overrækkes af biskoppen på Landemodet den 6. oktober.


Tidligere års modtagere af Initiativprisen


2013: Gestus – en hjælpende hånd til dem i sognet, der ikke kan selv. Lindehøj Kirke i Herlev

 

2014: Påsketableau – julekrybbe oversat til påske. Alle påskens begivenheder fra palmesøndag og frem til opstandelsen. Skt. Olai Kirke i Helsingør

 

2015: Familiecafe, som hver uge samler børnefamilier, der ikke normalt kommer i kirken. Søborg Kirke i Gladsaxe.

 

2016: Børnetjenesten, der indbyder børnehavebørn til samtale i kirken om de store spørgsmål i tilværelsen. Messiaskirken i Gentofte.