Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Fyraftensmøder: Hjælp gives bedst i fællesskab

Der er både ressourcer og inspiration at hente for kirkens diakoni, hvis det foregår i et samarbejde med det offentlige og andre organisationer. Det skal kirkerne i Helsingør Stift klædes på til.

Fælles morgenmad i Café Hjertetræet efter den ugentlige Tænkepause i Avedøre Kirke med refleksion, salmer og fadervor. Café Hjertetræet er et samarbejdsprojekt mellem kirken og kommunen. (Foto: Rikke Strandgaard)

Af Malene Bjerre

En kirkecafe med foredrag, bankospil og dagens varme ret, hvor kommunen bidrager med løn til de ansatte. Eller en indsats mod ensomhed i lokalområdet i samarbejde med boligselskabet, Ældre Sagen eller Røde Kors.  

Det sociale arbejde i kirken kan blive endnu bedre, hvis kirkerne går sammen med andre aktører. Det er pointen i en række af fyraftensmøder, som diakoniudvalget i Helsingør Stift tilbyder hen over de næste par måneder.  

Fondene kan lide samarbejde

Og der er flere gode grunde til, at det er en god ide at arbejde sammen med andre, forklarer Morten Miland, der er diakonikonsulent i stiftet og initiativtager til møderne.

”For det første er det der, pengene er,” forklarer han. ”Både de offentlige puljer og private fonde er optaget af, at flere forskellige grupper går sammen om et initiativ, så det når ud til en bred målgruppe.”

For det andet må kirkerne mange steder se i øjnene, at der er et større behov for hjælp end kirkerne selv er i stand til at dække. ”Vi har både brug for flere penge og for mere arbejdskraft, hvis vi skal opnå det, vi gerne vil,” siger han.

Morten Miland oplever selv, at både det offentlige og de andre organisationer i dag er positive over for kirken som samarbejdspartner, og at kirken byder ind med noget vigtigt.

”I et samarbejde med kommunen er det fx os, der kan være garant for, at et projekt ikke bare kommer til at handle om at få folk lempet videre i systemet eller gøre dem arbejdsparate,” siger han. ”Når vi er med, kan vi sikre, at her har folk også bare lov til at være.” 

Inspiration fra Roskilde

Det er de samme hovedtalere, der er på programmet til alle fem fyraftensmøder. Paul Kofoed Christiansen, der har været præst i Roskilde Domkirke, fortæller om domsognets store samarbejdsprojekt om forebyggelse af ensomhed og isolation, som han står i spidsen for.

Derefter er der en kort inspiration fra samarbejdsprojekter forskellige steder i stifterne, og til sidste orienterer Morten Miland om regler, puljer og samarbejdsbørser og gør det på den måde lettere for den enkelte kirke at give sig i kast med et projekt. 

 

Tid og sted

Fyraftensmøderne er fordelt rundt i stiftet og ligger fra klokken 17 til 19.

 
  • Tirsdag 28. august i Christianskirken, Chr.X’s Alle 120, Kgs. Lyngby (Gentofte, Kgs. Lyngby og Rudersdal provstier)
  • Onsdag 29. august i Islebjerg kirke, Ansgarsvej 2, Frederikssund (Frederikssund og Frederiksværk provstier)
  • Onsdag 26. september i Vejleå kirke, Ishøj Boulevard 1, Ishøj (Glostrup, Høje Taastrup og Rødovre-Hvidovre provstier)
  • Onsdag 3. oktober i Kokkedal Kirke, Højmose Vænge 2A, Hørsholm (Hillerød, Helsingør og Fredensborg provstier)
  • Tirsdag 23. oktober i Bagsværd kirke, Taxvej 14, Bagsværd (Ballerup-Furesø og Gladsaxe-Herlev provstier)
 

Møderne er for alle interesserede, men er særligt relevante for

  • frivillige i kirkens diakoni
  • menighedsplejebestyrelser
  • menighedsrådsmedlemmer
  • kirke- og kulturmedarbejdere
  • præster