Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Folkekirken mellem  håndlæsere, hamp-te og reiki-healere

Nu er også Helsingør Stift med folkekirken på Krop-Sind-Ånd-messen. Ikke alle synes, det er en god idé.

Christina Seersholm

Christina Seersholm var blandt præsterne fra Helsingør Stift, som for første gang var officielt med på folkekirkens stand på helsemessen. 
(Foto: Kåre Gade)

Af Kåre Gade

For første gang var Helsingør Stift officielt med på folkekirkens stand på helsemessen Krop-Sind-Ånd, der fandt sted i Brøndbyhallen den første weekend i februar.

En række præster fra stiftets havde deres debut på messen, der er et marked for alt fra reikihealing, håndlæsning og hamp-te til syngeskåle, buddha-figurer og såmænd også en stand med Grohe-armaturer med indbygget afkalker.

Ikke uden humor havde messearrangørerne placeret folkekirkens stand side om side med en stand, der tilbød – dyreclairvoyance.

Folkekirken har været med på messen i snart 25 år, og Niels Underbjerg fra Københavns Stift har været med hele vejen. Han er glad for, at standen nu er et samarbejde mellem Københavns, Roskilde og Helsingør Stifter.

Forbøn på bænkerækkerne

Billeder fra helsemessen
Se flere billeder fra folkekirkens stand på Krop-Sind-Ånd på Helsingør Stifts Facebook-side

"Det giver god mening, for en betragtelig del af de besøgende kommer fra Helsingør Stift.


Præsterne fra Helsingør Stift er gået til opgaven med stor entusiasme og åbenhed – og det er nødvendigt, for det duer ikke at stå bagerst i standen med armene over kors," siger Niels Underbjerg.


Mens nyhedsbrevets redaktør besøger messen, kommer mange nysgerrige forbi standen. De trækker et bibelord og får en snak med en af præsterne. Især muligheden for at skrive en bøn og hænge den på en af standens træer er populær.


"Hvis nogen har brug for at tale mere uforstyrret med en præst, eller måske har brug for en forbøn, kan vi finde et stille hjørne oppe på hallens stolerækker," siger Niels Underbjerg.


"Altså, det der med forbøn, det er jeg ikke sikker på, at jeg kan finde ud af," siger sognepræst Christina Seersholm – en af Helsingør Stifts debutanter.


"Jamen, det er ikke svært," siger Niels Underbjerg. "Lyt efter, hvad det er for nogle problemer, der tynger det menneske, du taler med. Tag hans eller hendes navn med i bønnen, så vedkommende oplever at være blevet hørt, og at en præst har bedt Gud om at hjælpe."

Forundret over folkekirkens deltagelse

Det er imidlertid ikke alle, der synes, at folkekirken bør bruge kræfter på en new age-præget helsemesse. I forbindelse med nyhedsbrevets foromtale af folkekirkens stand på messen, skrev menighedsrådsformand Karin Løhde, Birkerød Sogn:

"Jeg er mere end forundret over folkekirkens deltagelse og endnu mere forundret over, at nyhedsbrevet bruger spalteplads på at omtale den såkaldte 'helsemesse'."

Nyhedsbrevet har bedt Karin Løhde uddybe sin kritik og samtidig bedt Niels Underbjerg argumentere for, hvorfor folkekirken bør deltage på messen. 

Læs Karin Løhdes og Niels Underbjergs svar.