Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

En himmelsk folkefest

Himmelske Dage på Heden i Herning bliver en folkefest, hvor kirken flytter ud på gaden, indtager bybilledet i centrum af byen og sætter Midt- og Vestjylland på landkortet i Kristi himmelfartsferien.

 

Af Henrik Helms, kommunikationskoordinator i Viborg Stift

- Det skal være et sted hvor det kirkelige og det folkelige mødes. Derfor rykker vi ud på gaderne, fortæller biskop Henrik Stubkjær.

Åbningsgudstjenesten bliver på Torvet, hvor Søren Birch vil dirigere et stort kirkekor med 500 korsangere fra området, som sammen med Herning Kirkes drengekor vil være med til at give nogle ekstra decibel til fællessangen akkompagneret af Prinsens Musikkorps.

Danmarks største kirkekaffebord

Himmelske Dage i København blev tildelt Kristeligt Dagblads initiativpris, og styrelsen for Danske Kirkedage sendte prisen videre til Himmelske Dage på Heden i 2019 med opfordring til at indbyde alle til kirkekaffe. Det sker, når de 3000 gæster til åbningsgudstjenesten bliver inviteret til Danmarks største kirkekaffe på cirka 750 meter af Hernings gågade.

Et vigtigt samarbejde

Overskriften for De Himmelske Dage på Heden er ”Gå med…”, og Herning har som by valgt at gå med projektet og støtter eventet med 500.000 kroner, hvor også kirkeministeriet støtter med halvanden million og Viborg Stiftsråd er inde og støtte med en million kroner.

- Man afholdt Himmelske Dage i København for to år siden. Da blev det for alvor opdaget af mediefolk og politikere. Nu kommer det så til Herning, og vi har en ambition om at det skal være endnu større, erklærer Henrik Stubkjær.

Himmelske Dage arrangeres af Danske Kirkers Råd, og over 300 arrangementer venter de mange deltagere til Danmarks største fælleskirkelige event. Det er folk fra folkekirken, frikirkerne og den katolske kirke samt en lang række frivillige fra de kirkelige organisationer, som får det til at ske. Man vil kunne opleve alt fra undergrundsgudstjeneste i en P-kælder, klimadebatter på biblioteket, U2-gudstjeneste på torvet og bibellegeland for børnene.

Internationale gæster

På markedspladsen vil det summe af liv fra de over 50 telte, som vil udgøre Mulighedernes Marked, hvor kirkelige organisationer præsenterer det, de arbejder med, og der vil også være det største opbud af internationale gæster, som man nogensinde har haft til Himmelske Dage.

Nigerianeren Musa Panti Filibbus, som sidder for bordenden i det Lutherske Verdensforbund (LVF). Den norske lutherske præst Olav Fykse Tveit  som er generalsekretær i Kirkernes Verdensråd og Najla Kassab fra Libanon der er leder af den reformerte kirke på verdensplan.

Blot for at nævne tre af de 15 prominente gæster fra udlandet, der kommer til Herning i de fire dage, som Himmelske Dage varer, hvor også en række af Danmarks biskopper kommer og deltager i det fælleskirkelige event.

Flere af gæsterne vil man blandt andet kunne lytte til under Teologisk Døgn fredag og lørdag, hvor stærke teologer fra ind- og udland vil formidle spændende emner på et folkeligt niveau.

Et himmelsk show

- Vi inddrager kunsten og museerne i Herning. Vi rykker ud på gaden med arrangementer for kirkelighed, folkelighed og værdier i Danmark. Det er den danske folkesjæl, der skal holdes fest for, fortæller en begejstret biskop Henrik Stubkjær.

Der sker blandt andet, når værterne Peter Mygind og Dina Al-Erhayem åbner dørene til Jyske Bank Boxen lørdag aften for at tage vores tro under kærlig behandling i Det Himmelske Show. Lydtapetet leveres af et kæmpe gospelkor på over 1500 sangere under ledelse af Hans Christian Jochimsen og en række gæstesolister – blandt andet den amerikanske Grammyvindende artist Hezekiah Walker, der besøger Danmark for første gang. Derudover tilsættes piruetter fra Verdensballetten magisk sandkunst, ord og indsigt af spændende gæster, der spænder fra youtubere til forretningsfolk tilsat toner fra symfoniorkester og drengekor.

De Himmelske Dage på Heden i Herning rundes af med en stor radiotransmitteret afslutningsgudstjeneste i Skulpturparken i Birk under overskriften: Gå med … fred, hvor folk søndag sendes hjem i engageret stemning og stafetten gives videre til København, der er næste arrangør af Himmelske Dage.