Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Digital satsning skal give dåbsforældre bedre argumenter

Kirkerne i Helsingør Domprovsti er gået sammen om at lave hjemmesiden dåben.dk.

Dåben.dk er en ny hjemmeside henvendt til de tvivlende dåbsforældre. Foto: Screendump fra hjemmesiden med fotografier taget af Sille Arendt.

Af Anders Haubart Madsen


Forestil dig en samtale mellem forældre til et barn i dåbsalderen. Den ene forældre har klare argumenter for, at barnet ikke skal døbes: "Det skal barnet selv kunne tage stilling til, og jeg kan jo ikke skrive under på trosbekendelsen."


Den anden famler med en anelse om, at det ville være bedst at følge traditionerne, og at det i hvert fald ville virke forkert at lade være med at lade sit barn døbe.


Det vægelsind skal den nye hjemmeside dåben.dk hjælpe på vej med en række gode argumenter for at tilvælge dåben.


“Vi har haft en arbejdstese om, at folk som regel har flere argumenter imod dåb end for. Det ville vi gerne ændre på, så samtalerne om dåb kan blive mere ligeværdige,” fortæller Camilla Eriksen, sognepræst ved Hellebæk Kirke.

DÅBEN.DK

Hjemmeside om dåb, lanceret af kirkerne i Helsingør Domprovsti. 


Se hjemmesiden på:


www.dåben.dk

Man må godt vælge for sit barn

Hun er medlem af den arbejdsgruppe med repræsentanter for sognene i Helsingør Domprovsti, der er gået sammen om lanceringen af hjemmesiden.


Dåben.dk gik i luften 1. april med et ønske om at kunne nå ud til forældre i alderen 19-35 år, der overvejer dåb for deres barn.


Formålet med siden er at besvare de spørgsmål, som forældrene går med: Hvorfor dåb? Hvad gør man som forældre før dåben? Og hvad kan kirkerne tilbyde efter dåben? 


Et af de første emner, man møder hjemmesiden, er spørgsmålet, om barnet selv skal have lov at vælge dåben til eller fra, når det bliver ældre.


Det et er der en helt særlig grund til. Spørgsmålet er nemlig den hyppigste grund til, at forældre fravælger dåben, viste en undersøgelse om dåb i Helsingør Stift, der blev udgivet sidste år: De ønsker, at barnet selv skal kunne tilvælge sin religion.


Camilla Eriksen understreger, at det er en vigtig misforståelse at få rådet bod på.


“Forældre er i dag allerede vant til at træffe mange valg på vegne af deres barn. De vælger sutter, mad og musik, men lige præcis på det religiøse område, lader man barnet sejle sin egen sø. Den tilgang vil vi gerne udfordre."

"Dåben er en gave, der kræver efterklaring," står der blandt andet på dåben.dk. Her er det repræsentanter fra Helsingør Stift, der står ved Efterklaringsbassinet i Helsingørs rensningsanlæg. Foto: Sille Arendt

Enkel sprogtone svær for præster

Emnerne behandles i små film og overskuelige artikler, som egner sig godt til deling på de sociale medier. Holdet bag hjemmesiden vil blandt andet dele indholdet i Facebook-gruppen for Helsingør-borgere. 

Hjemmesiden er desuden bygget op i et enkelt udtryk, og teksten er skrevet i en let tone. Netop den tilgang har for flere af præsterne i arbejdsgruppen været svær at vænne sig til.

“En smartphone er ikke oplagt til meget lange tekster. Så selv om vi som præster har haft en oplevelse af, at vi godt kunne have brugt mere plads og et rigere sprog, så har det været en vigtig læresætning, at vi skriver kort om det, der er stort,” fortæller Camilla Eriksen.

Dåben.dk bliver også præsenteret med et såkaldt gratulationskort. Kortet præsenterer hjemmesiden, og kommer til at stå i kirkerne i provstiet.

Kortet kan også blive sendt hjem til forældre i dåbsalderen, og det kommer til at stå på lokale caféer og kultursteder.