Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

“Det er sjovt at skrive en dårlig prædiken”

Manuskriptforfatter Adam Price fortalte om tv-serien “Herrens Veje” på nordisk homiletikkonference.

Adam Price på nordisk homiletikkonference

Adam Price i samtale med Lars Gustav Lindhardt, Thure Lindhardt og Pia Nordin Christensen på Københavns Universitet. (Foto: Kåre Gade)

Af Kåre Gade

HERRENS VEJE


“Herrens Veje” har premiere søndag den 24. september på DR1.


Hver mandag, mens serien vises, vil sognepræsterne Lars Gustav Lindhardt og Leise Christensen kommentere ugens afsnit på magasinet Folk&Kirkes hjemmeside.


Følg med på Facebook...


Flere hundrede præster er denne uge samlet på Københavns Universitet til nordisk homiletikkonference under overskriften “Æstetik, erkendelse og tro”. 


Homiletik handler om, hvordan man prædiker, og konferencen stiller spørgsmål ved den protestantiske tradition for at betone ordet som troens kilde.


Hvilken rolle spiller for eksempel billedkunsten, musikken og litteraturen for troens formidling og udtryk? 


På konferencen er der oplæg fra både kunstnere, forfattere, teologer og filosoffer, der skal kaste lys over troens mange former i de udøvende kunstarter. 

Magisk realisme

Torsdag aften fortalte manuskriptforfatter Adam Price om DR’s nye tv-serie “Herrens Veje”, som har premiere i september, og som er en Kain og Abel-historien med afsæt i een præstefamilie. 


“Kan man fortælle om tro uden at være troende?” var et af de spørgsmål, den erklæret næsten-ikke-troende Adam Price måtte stille sig selv, da han for fire år siden gik i gang med tv-serien. Han fortalte engageret om det omfattende researcharbejde og delte ud af sine iagttagelser af folkekirkepræsters kæpheste og særheder – “ticks”, som han kaldte dem. 


Han fortalte, at den nye serie adskiller sig fra Borgen og Nordic Noir-krimierne. Den nøgternt-kølige fortællestil afløses i “Herrens Veje” af en magisk realisme, som indebærer flittigt brug af special effects.


“Vi kan ikke lave tv-drama om tro og metafysik uden også at visualisere det,” sagde han og viste en trailer for serien, som lovede fuld skrue på det dramatiske.


“Hvis I bliver ved med at lave sådan nogle trailere, bliver serien en sikker publikumssucces,” mente skuespiller Thure Lindhardt i den efterfølgende samtalecafé med Adam Price.


Sammen Lars Gustav Lindhardt, sognepræst i Avedøre (og Thure Lindhardts fætter), og Pia Nordin Christensen, sognepræst i Frederiksberg, talte Thure Lindhardt med Adam Price om, hvordan “Herrens Veje” vil skildre kirken og troen. 

Adam Price på nordisk homiletikkonference

"Jo højere præstens arme kommer op ved velsignelsen, des længere er man fra folkekirkens midte," sagde Adam Price. (Foto: Kåre Gade)

Prædiken på tre minutter

Adam Price fortalte, at han er forberedt på at få kritik fra præster, som ikke synes serien tegner et realistisk billede. For eksempel varer en prædiken i “Herrens Veje” højest tre minutter.

“Men et drama er et koncentrat af virkeligheden. Når politifolk ser krimier, siger de også, at ‘sådan foregår det slet ikke’. Men hvis man viste opklaringsarbejdet, som det virkelig foregår, skulle vi se på en betjent, der sidder en hel dag foran computeren.”

Lars Gustav Lindhardt ville vide, hvordan Adam Price havde oplevet at skulle skrive prædikener. Han svarede, at syntes det var svært at skrive en god prædiken.

“Men jeg har også skullet skrive dårlige prædikener, og det er sjovt,” sagde han.

“Det har jeg aldrig prøvet, men jeg tager dit ord for det,” sagde Lars Gustav Lindhardt.

På konferencen har deltagerne, som kommer fra hele Norden, også kunnet møde blandt andre  dr.theol. Peter Lodberg, billedkunstner Thomas Kluge, dr.phil et dr.theol. Dorthe Jørgensen og forfatter Merete Pryds Helle.

Konferencen er arrangeret af Københavns Universitet i samarbejde med Helsingør, Roskilde, Københavns og Lolland-Falsters Stifter.

Adam Price på nordisk homiletikkonference

Auditoriet var fuldt, da Adam Price fortalte om den nye tv-serie. (Foto: Kåre Gade)