Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Debat: Skal folkekirken deltage i helsemesse?

Menighedsrådsformand Karin Løhde, Birkerød, og stiftspræst Niels Underbjerg, København, siger henholdsvis nej og ja.

Krop-Sind-Ånd

I 2017 vakte det debat, at en folkekirkepræst fyldte kirken til et foredrag om dyreclairvoyance. På helsemessen var nærmeste nabo til folkekirkens stand en dyreclairvoyance-skole. (Foto: Kåre Gade)

Karin Løhde, menighedsrådsformand i Birkerød: "Folkekirken skal ikke blande sig med spekulative og useriøse tilbud"

Jeg er mere end forundret over folkekirkens deltagelse på den såkaldte helsemesse.

På udstillerlisten finder man hypnotisører, håndlavede kraftdyrsmykker, clairvoyant auralæsning, intuitiv horoskop-tolkning og en spirituel bedemand, der er "lysarbejder og arbejder fra hjerte til hjerte."  

Jeg kan ikke se, hvorfor denne messe skal have deltagelse af folkekirken, hvis tro bygger på alt andet end det, jeg har nævnt ovenfor, men derimod hviler på Bibelen, bekendelserne, salmerne og bøn.  

Folkekirken har som bekendt sine egne messer – højmesserne hver eneste søndag – og derfor skal den ikke blande sit ærinde sammen med alle mulige spekulative og useriøse tilbud.  

I folkekirken kan man søge ro og eftertanke i meditative andagter og mindfullness, som mange kirker tilbyder. Her kan de 'kirkefremmede' meget nemt få seriøse tilbud.

Hvis præsterne, der medvirker på omtalte messe, gerne vil missionere, så vil der altid være rig mulighed for det i det sogn, hvor de hører til.  

Jeg har intet imod at folk besøger Krop-Sind-Ånd-messen. Folkekirken skal bare holde sig væk – også selvom man har deltaget i tidligere år.

Niels Underbjerg, stiftspræst for nyreligiøse spørgsmål, Københavns Stift: "Det havde set ilde ud, om de første kristne ikke havde missioneret blandt folk med en anden tro"

Folkekirken skal være til stede på Krop-Sind-Ånd, fordi det er vigtigt, at vi indhøster viden om, hvorfor mange danskeres religiøse søgen går uden om folkekirken – selv om mange, der har en stand eller er gæster på messen er medlem af folkekirken.

Vi skal være til stede på nutidens Areopagos for – som Paulus før os – at repræsentere kirken og præsentere evangeliet på et sted uden for kirkens trygge mure. 

Mission har altid været en af grundpillerne i kirkens praksis. Vi havde ikke haft en kristen kirke i Danmark, om ikke nogen havde taget missionsbefaling alvorligt og forkyndt evangeliet på ’fremmede’ steder med en anden religiøse livstydning. 

Målet med messestanden er ikke at falde i ét med alle de andre, men at skille os ud netop som folkekirke. Vi flytter kirkens aktiviteter uden for de trygge mure for at møde dem, der kun i meget ringe grad kunne finde på at gæste kirkerne for at finde svar på deres religiøse søgen. 

Vi benytter os af den måske største enkeltstående missionsmulighed for at kunne formidle kirkens tro og praksis til søgende mennesker. Og det er helt i overensstemmelse med både bibel og bekendelsesskrifter.

Niels Underbjerg

Niels Underbjerg, Københavns stiftspræst for nyreligiøse spørgsmål, har stået for folkekirkens stand på messen i mere end 25 år. (Foto: Kåre Gade)