Nyheder
Nyheder

Bønnebog er blevet en bestseller

“Det vigtige. Bønner af Martin Luther” er nu solgt i 14.000 eksemplarer, heraf over 5.000 i Helsingør Stift.

Hanne Sander

Hanne Sander, tidligere præst i Jægersborg, har oversat 'Det vigtige. Bønner af Martin Luther', som er udgivet af forlaget Eksistensen.
(Foto: Kåre Gade)

Af Kåre Gade

DET VIGTIGE. BØNNER AF MARTIN LUTHER


Herre det mangler jeg:

Du giver mig dig selv i rigt mål og overflod, men det kan jeg ikke selv på samme måde gøre over for min næste.

Det undskylder jeg over for dig og beder dig, gør mig storslået og giv mig overskud, så jeg også kan føre det ud i livet.


Oversat af Hanne Sander, forord af biskop Peter Skov-Jakobsen

Forlaget Eksistensen, eksistensen.dk


En bog med oversættelser af 500 år gamle, kristne bønner lyder ikke som den mes oplagte bestseller. Ikke desto mindre er “Det vigtige. Bønner af Martin Luther” nu solgt i ikke mindre end 14.000 eksemplarer.


Det havde hverken Forlaget Eksistensen eller bogens oversætter Hanne Sander forestille sig, da bogen udkom i 2016. Imidlertid fik sognepræst Dorothea Glöckner fra reformationsudvalget i Helsingør Stift en god idé.

Træt af øl og sokker

“Dorothea syntes, vi trængte til at markere reformationsjubilæet med noget andet end Luther-øl og Luther-sokker. Derfor tog hun kontakt til forlaget og fik en god pris på andet oplag af bogen, som vi så kunne tilbyde til sognene i landets stifter,” fortæller Hanne Sander, som er pastor emeritus fra Jægersborg Sogn.


Alene i Helsingør Stift er der solgt over 5.000 eksemplarer af bogen, som rummer en række hidtil uoversatte bønner af Luther. Det er bønner, som er kendetegnet af en ligefremhed, der ofte får dem til at virke overraskende nutidige.

Tidløse bønner

“I nogle af bønnerne bruger Luther ord og formuleringer, man ikke ville bruge i dag. Men takket være det konkrete og inderlige virker Luther ikke forældet. Bønnerne er karakteriseret af noget tidløst eksistentielt,” siger Hanne Sander.

“For Luther er bøn og tro to sider af samme sag. I skabelsen har Gud givet mennesket et løfte om liv, lyst og salighed i overflod. Bøn er tillid til, at Gud holder sit løfte - også, når alting skrider,” siger Hanne Sander, som håber, at bønnerne vil blive brugt til gudstjenester, andagter, meditationsgudstjenester og personlig brug.