Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Biskop opfordrer alle sogne til kirketællinger 

De fleste kirker i Helsingør Stift foretager allerede kirketællinger. Nu vil biskop Lise-Lotte Rebel have de sidste sogne med. 

Landemode-gudstjeneste i Helsingør Domkirke. Biskop Lise-Lotte Rebel ønsker, at alle sogne fremover tæller kirkegængere. (Foto: Kåre Gade)

Af Kåre Gade

Biskop Lise-Lotte Rebel opfordrer til, at provstierne i Helsingør Stift drøfter spørgsmålet om kirketællinger. Målet er at få alle sogne i stiftet til at registrere antallet af deltagere i gudstjenester, kirkelige handlinger og arrangementer i kirkerne.

“Det vil give os et redskab til at imødegå de hoverende påstande om tomme kirker og i stedet vise alt det, folkekirken bidrager med, også af kulturel art. Derfor har jeg bedt provsterne om at tage kirketællingerne op på provstikonventerne,” siger Lise-Lotte Rebel.

Bedst at finde ud af det i mindelighed
De fleste kirker i Helsingør Stift foretager allerede kirketællinger. Der er dog enkelte sogne, som ikke har ønsket at deltage, og derfor findes der ikke systematisk samlede tal for stiftet. Modsat nogle af sine kolleger har Lise-Lotte Rebel ikke ønsket at gøre kirketællingerne obligatoriske, og hun understreger, at det stadig er frivilligt.

“Det er bedst at finde ud af det i mindelighed. Men jeg tror, at alle vil kunne se fordelen ved at deltage. Det handler om, at vi skal kunne gå til de lokale medier og fortælle de gode historier om kirkerne,” siger hun.

Et redskab til at finde ud af, hvad vi gør godt
Modstanden mod kirketællinger skyldes blandt andet frygt for, at tallene vil blive brugt som argument for nedskæringer og sognesammenlægninger. Men den bekymring behøver man ikke gøre sig, mener biskoppen.

“Når vi indsamler oplysningerne, skal vi selvfølgelig også bruge tallene. Ikke til besparelser, men til at gøre os klogere på, hvad vi gør godt, og hvad vi kan gøre endnu bedre. Helsingør Stift er jo ikke et stift, der lukker kirker,” siger Lise-Lotte Rebel.

Kirketællinger i folkekirken


Spørgsmålet om kirketællinger har været omdiskuteret, siden Roskilde og Københavns Stifter i 2001 som de første bad sognene om at registrere antallet af kirkegængere.


"Det er helt meningsløst og unyttigt med en sådan optælling. Kirken er ikke en servicevirksomhed, der skal kunne dokumentere sine besøgstal som Tivoli efter endt sæson," sagde daværende sognepræst og senere kirkeminister Tove Fergo til Kristeligt Dagblad.


I dag foretages der kirketællinger i de fleste stifter. Registreringsmetoderne er dog ikke ens, og i flere stifter - herunder Helsingør - er det frivilligt for sognene, om de deltager.