Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Verdens kirker udtrykker deres støtte og medfølelse

Både fra nordiske kirker, Det Lutherske Verdensforbund og Kirkernes Europæiske Konference udtrykkes der forfærdelse over attentaterne i København og håb om, at terror ikke får lov at kue frihed og åbenhed.

Blomsterhavet foran synagogen i Krystalgade vokser hver dag.
Foto: Sille Arendt / Københavns Stift

Det Lutherske Verdensforbund (LVF) har på vegne af 143 lutherske søsterkirker rundt i verden sendt et officielt brev til Folkekirkens mellemkirkelige Råd med en erklæring om solidaritet med det danske folk og medfølelse med ofrene og de efterladte efter weekendens attentater i København.



I erklæringen skriver LVF bl.a.:

- Mens nationen nu tvinges til at forholde sig til denne ugerning forvoldt midt i landets hovedstad og rettet mod civile vil vi gerne opmuntre jer til at lade kirkens profetiske røst udtrykke jeres fortsatte, dybe bestræbelse på at støtte og styrke forskellige grupper i samfundet til at kunne leve i retfærdighed og fred med hinanden.

Håb om et Europa med ægte trosfrihed

KEK har 114 europæiske kirker som medlemmer, heriblandt ortodokse, protestantiske og anglikanske kirker. KEKs generalsekretær, Guy Liagre, fordømmer angrebene på forsamlingsfriheden og det jødiske samfund i København og fortsætter:

Vi håber på et Europa med ægte trosfrihed, og hvor alle kan leve deres liv i fred og sikkerhed. Det er vores bøn for denne dag og for dagene, der kommer.

I bøn for Danmark

En række udenlandske kirker har enkeltvist udtrykt deres solidaritet og forbøn. Således har Oslos biskop Ole Christian Kvarme sendt enslydende breve til chefrabbiner Jair Melchior og Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen, hvori han bl.a. skriver:

- Denne søndag har vi i Oslo Domkirke i bøn og tanke stået sammen med det danske folk efter den terror, som ramte København i går. I de kommende dage vil vi i vore bønner fortsat bære alle dem med os, som er berørt og deres pårørende.

Også Svenska Kyrkans ærkebiskop Antje Jackelén er bestyrtet over hændelserne i København og med tanke på drabet foran den københavnske synagoge udtrykker hun sin stærke støtte til den jødiske menighed i Stockholm.

Stærk internationalt sammenhold blandt kirkerne er vigtigt

Mogens. S. Mogensen, der er formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd, er glad og taknemmelig over støtteudtalelserne fra de udenlandske kirker:



Efter tragiske hændelser som dem, vi har oplevet i weekenden, er det godt at mærke både som folk og kirke, at vi ikke er alene, men at kristne i andre lande stiller sig ved siden af os i medleven, eftertanke og bøn. Begivenhederne i Paris og nu i København viser, at angreb mod vores grundlæggende frihed kan ske alle steder. Derfor er det vigtigt at vise et stærkt internationalt sammenhold – også blandt kirkerne.

Støtteerklæringer


Af Tage Kleinbeck, Folkekirkens mellemkirkelige Råd