Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Aftale om styringsreform opgivet

Der bliver ingen bred aftale om en ny struktur for folkekirkens ledelse, skriver kirkeminister Marianne Jelved i pressemeddelelse. 

Kirkeminister Marianne Jelved modtog torsdag den 30. oktober meddelelse om, at Venstre og Det Konservative Folkeparti ikke ønsker at indgå en aftale om folkekirkens styre. Hun udtaler:

- Med Venstres og Det konservative Folkepartis udmelding må jeg desværre konstatere, at det ikke har været muligt at samle bred politisk opbakning til en lovgivning på baggrund af betænkning 1544 om folkekirkens styre. Det har for mig været afgørende, at en reform på folkekirkens område har et bredt politisk flertal bag sig.

Arbejdet har dog ikke været helt forgæves, mener Marianne Jelved:

- Jeg vil gerne understrege, at min egen holdning fortsat er, at betænkning 1544 er et gennemarbejdet og et for folkekirken historisk værk, men den brede politiske vilje til en lovgivning på baggrund af betænkningen er ikke til stede for tiden.

Arbejdet med en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken blev igangsat i september 2012. Et udvalg med tidl. ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen som formand afleverede efter en folkelig debatrunde deres betænkning, som blev sendt til høring i april i år.

Betænkningen foreslår en ny struktur for folkekirken, som et flertal i udvalget stod bag og en række mindretalsforslag. Flertallet anbefalede blandt andet oprettelsen af et demokratisk valgt folkekirkeligt fællesudvalg, som skulle have medbestemmelse på en række områder, som i dag ligger hos kirkeministeren alene. De skulle sammen med biskopperne træffe beslutninger om folkekirkens indre anliggender, fx nye ritualer og salmebøger.

Desuden skulle fællesudvalget ifølge forslaget have del i ansvaret for folkekirkens fælles økonomi, den såkaldte fællesfond. Betænkningen rummer desuden et forslag om, at statens tilskud til folkekirken, som i dag går til præstelønninger, skulle omlægges til et bloktilskud.

Læs mere om betækning 1544 og processen her