Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Hjælp Irak

Kirker i hele landet beder for forfulgte i Mellemøsten og samler penge ind til akut nødhjælp til de mange kristne, yezidier og andre religiøse, kulturelle og etniske mindretal, som lige nu er på flugt fra Islamisk Stat i Irak.

Drab, voldtægt og menneskehandel er hverdagskost i det nordlige Irak, hvor tusindvis af familier er på flugt fra terrororganisationen Islamisk Stat. Kristne kirker i Irak og Syrien opfordrer derfor kirker i hele verden til at bede for de forfulgte, og den opfordring har mange danske kirker taget til sig.

En række kirker arrangerer i denne tid særlige indsamlinger og freds- og forbønsgudstjenester, hvor gudstjenesten med musik, bøn, lystænding og bibellæsninger danner rammerne for eftertanke og medfølelse med de familier, der er fanget i krigens rædsler i Irak og Mellemøsten.

I mange andre kirker landet over, har Irak fået en særlig plads i søndagens kirkebøn, mens indsamlingen til den almindelige søndagsgudstjeneste mange steder går til forfulgte i Mellemøsten.

Opbakning fra biskopper

- Situationen i det nordlige Irak med forfølgelse, overgreb og fordrivelser af religiøse grupper, herunder kristne fra de ældste kristne områder, afslører en så hjerteskærende og fortvivlede nød, at den kalder på al den hjælp og støtte, vi formår at give, siger Lise-Lotte Rebel, biskop over Helsingør Stift.

Hun bakkes op af biskoppen i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, som opfordrer alle menigheder til at samle penge ind til Irak:

- Ethvert bidrag kan have afgørende betydning for dem, der lige nu er ofre for IS-militsens hærgen. Jeg vil derfor opfordre til, at man samler ind i kirkerne til fordel for de nødlidende i det nordlige Irak, siger han.

Biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, opfordrer også til bøn og indsamling og minder samtidig om, at overgreb og forfølgelse finder sted flere steder i verden:

- Situationen i Irak er ikke et isoleret tilfælde. Det er akut netop nu, men vi må også være opmærksomme på, hvordan tilsvarende overgreb finder sted i Syrien og andre steder i verden, hvor mennesker bliver forfulgt og slået ihjel pga. deres tro.

Hvad kan du gøre?

Hvis du vil hjælpe forfulgte i Irak, så kan du støtte Folkekirkens Nødhjælp, Danmission eller Bibelselskabet, som alle har oprettet særlige indsamlinger til forfulgte og nødlidende i Irak.

Du kan også skrive et brev til de forfulgte kristne. Kristne minoriteter i Mellemøsten giver ofte udtryk for, at de føler, at resten af verdens kirker har glemt dem, når de oplever meget vanskelige situationer med krig, usikkerhed, forfølgelse og fordrivelse. Det betyder rigtig meget for dem at mærke, at de ikke er glemt. Find e-mailadresser her.

Kirker som vil holde en særlig gudstjeneste med fokus på Irak kan finde inspiration hos Folkekirkens mellemkirkelige Råd. De har lavet et særligt liturgiforslag og samlet en række ideer til tekstlæsninger, salmer og lystænding. Roskilde Stift har også lavet en særlig bøn og liturgi til forbønsgudstjenester, som du finder her. Se også kalender og inspiration til bøn for forfulgte, som du kan bruge hjemme.

Gudstjenester for forfulgte kristne

  • Odense Domkirke d. 20. August kl. 19.00. Freds- og forsoningsgudstjeneste med indsamling til Danmissions arbejde blandt forfulgte og nødlidende i Irak. 
  • Københavns Domkirke d. 24. august kl. 14.00. Gudstjeneste med forbøn for de forfulgte kristne i Irak. Indsamling til Danmissions arbejde blandt forfulgte og nødlidende i Irak.
  • Roskilde domkirke d. 24. august kl. 10:00. Ved højmessen vil der blive bedt for og samlet ind til de forfulgte i Irak.
  • Gellerup Kirke d. 24. august kl. 10.00. International gudstjeneste med forbøn for og fokus på forfulgte kristne og andre mindretal i Irak og Syrien. Indsamling til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Syrien og Irak.  
  • Struer Kirke d. 27. August kl. 19.30. Forbønsgudstjeneste for forfulgte kristne i Irak og Mellemøsten.
  • Ulbølle kirke d. 27. august 2014 kl. 19.00. Aften- forbønsgudstjeneste for kristne i truede områder i verden.
  • Ungdomskirken i Aarhus d. 28. august. Åben kirke fra kl. 20.00: Tænd et lys og skriv en bøn. Kl. 21.00 gudstjeneste med nadverfællesskab. Indsamling til Danmissions arbejde blandt forfulgte og nødlidende i Nordirak.
  • Holstebro Kirke d. 3. september 2014 kl. 12.00. Forbønsgudstjeneste for de forfulgte kristne og andre nødlidende i Mellemøsten.
  • Hunseby Kirke d. 9. september kl. 19.00. Indsamling og forbønsgudstjeneste for forfulgte kristne i Nordirak og Syrien. 

Indsamlinger: Her kan du støtte

  • Folkekirkens Nødhjælp. Støtter de mange fordrevne familier med uddeling af ris, madolie, børnetøj, hygiejneartikler og anden humanitær akut hjælp.
  • Danmission. Støtter irakiske kirkers arbejde for at modtage og hjælpe de internt fordrevne irakere. Støtten går til kirkelige organisationer i de kurdiske områder, hvortil flygtningene har søgt tilflugt fra Mosul og Nineweh-regionen, der efterhånden er tømt for kristne og andre minoriteter.
  • Bibelselskabet. Støtter med nødhjælp og bibler.

Læs også

Folkekirkens mellemkirkelige Råd sætter særligt fokus på kristnes vilkår rundt omkring i verden. Målet er at give konkrete bud på, hvordan vi som kristne i Danmark kan være med til at støtte kristne i andre dele af verden. Se mere her

Af Louise Haunstrup