Aktiviteter
Reformationsfejring

Reformationsfejring

Gennem hele 2017 markeres 500-året for begyndelsen på reformation i Helsingør Stift. På denne side kan du danne dig et overblik over de mange tiltag på sogne-, provsti-, og stiftsplan. Siden opdateres løbende.

Martin Luther. Udsnit af maleri af Lucas Cranach d.æ.

I 2017 er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine 95 teser op på døren til Slotskirken i Wittenberg, hvilket i dag opfattes som startskuddet for reformationen. Dette jubilæum markeres i hele den protestantiske verden. 

Også Helsingør Stift er med til at markere denne milepæl indenfor kristendommen, kirkens og Europas historie.   

Reformationsgudstjeneste i Helsingør Domkirke
Stiftets officielle reformationsgudstjeneste finder sted søndag den 29. oktober kl. 14.00. Biskop Lise-Lotte Rebel prædiker. Liturgien vil være inspireret af Deutsche Messe, og der vil blive skrevet ny musik til lejligheden.

Der er envidere reformationsgudstjeneste i domkirken på selv reformationsdagen den 31. oktober. Det er kl. 19.30, hvor domprovst Steffen Ravn Jørgensen prædiker og Skt. Olai Vokalensemble synger. Efterfølgende bydes på en forfriskning i Oxernes kapel.

Liturgiforslag til reformationsgudstjenester
Udvalget for reformationsfejringen har udarbejdet forslag til liturgier i forbindelse med det studiekredsmateriale, som udvalget har publiceret op til 500-året. Se liturgiforslagene fra hhv. 2015 og 2016.

Studiekredsmateriale
Stiftsudvalget vedrørende reformationsjubilæet har blandt andet udarbejdet tre studiekreds-forløb som optakt til jubilæet. Dette inspirationsmateriale kan bruges i de enkelte sogne til forberedelse af reformationsgudstjenester samt til studiekredse. 

Konfirmandevents
Til konfirmanderne har stiftet i samarbejde med TeaterTasken udviklet en teaterforestilling over Poul Helgesens "Skibbykrøniken". Der er også mulighed for at bruge materialet til en reformationsevent til konfirmander, som er udviklet af Glostrup Provsti.

Brætspil for konfirmander

Gør det lidt sjovere at lære om Reformationen og Martin Luther med spildesigner Rasmus Wichmann, der præsenterer og styrer brætspillet "På Sporet af Luther." Læs mere.

Lokale foredrag, film og koncerter

Foredrag om reformation og revolution med Maria Helleberg? Luther-koncert med Sigurd og Snapper? Debat om kristendom og politik med Birthe Rønn Hornbech? Middelaldermarked på Jægerspris Slot? Luther-løb i Smørum? 

Der er næppe et sogn i Helsingør Stift, som ikke har ét eller flere reformationsarrangementer på programmet i 2017. Du orienterer dig bedst om dette ved at besøge din lokale kirkes hjemmeside.

Nogle steder har en gruppe sogne eller hele provstier koordineret arrangementerne og publiceret fælles programmer. Nedenstående linksamling giver dig et overblik over, hvordan reformationsjubilæet markeres - også i nabosognene:

Fredensborg Provsti

Frederikssunds Provsti

Folkekirken på Københavns Vestegn

Gentofte Provsti

Hillerød Provsti

Høje Taastrup Provsti

Rødovre-Hvidovre Provsti

Kirkerne i Ballerup Kommune (Facebook-gruppe)

Hornbæk Kirke, sommerhøjskole

Mørkhøj Kirke, Luther-labyrint

Listen udvides løbende. Kontakt redaktionen, hvis dit område eller provsti har et fælles program, du gerne vil have, vi linker til.

Hvad sker der i resten af landet?

Præsidiet for Reformationsfejringen i Danmark publicerer løbende nyt om arrangementer landet over på hjemmesiden www.luther2017.dk og på denne Facebook-side.Materiale: Tre studiekredse om Luthers teologi

Udvalget har udviklet inspirationsmateriale til tre studiekredse: Sola Scriptura, Sola Fide og Sola Gratia.

LÆS MERE...


Teater: Skibby-krøniken som konfirmand-event 2017

I anledning af reformationsjubilæet vil Helsingør stifts konfirmandevent i 2017 være en teaterforestilling bygget over Poul Helgesens ”Skibbykrøniken”

LÆS MERE...


Materiale: Reformationsevent til konfirmander

Glostrup Provsti har udviklet materiale til en event om reformationen.

LÆS MERE...